donderdag 30 december 2010

Cold Shiverhand & The Wimwam (by CoW'Old)

Cold Shiverhand is de krijgsnaam die de schrijver zichzelf toebedeelde in zijn wereldberoemde verhaal over White Wimmetou en Cold Shiverhand, gesitueerd in het Wilde NoordOosten.
Cold Shiverhand is de bloedbroeder van White Wimmetou, Opperhoofd der Apachen. Samen strijden zij voor een  vreetzame wereld in het NO-Frankrijk van het einde van de 20e eeuw.
In tegenstelling tot andere indianenverhalen zoals die van Buffalo Bill en Cowboy Billy Boom kenmerken de verhalen van CoW zich door het feit dat de beide hoofdpersonages slechts in uiterste nood, en na uitputten van alle andere mogelijkheden, uit de kleren gaan; in veel gevallen worden passages waarin de hoofdpersonages zichzelf ontkleden, voorafgegaan en gevolgd door uitgebreide verontwaardiging om wat nodig blijkt.
De naam Shiverhand (letterlijk: bibberhand) verwijst naar de geringe fysieke weerstand van het personage tegen koude; een frisse wind kan hem in één slag tot een Willem Bever doen omslaan.
Andere personages waar Cold Shiverhand mee in contact komt zijn onder meer Cowgirls Nsho-tshi, zuster van White Wimmetou, en Kiss-me-Kate, beiden verliefd op Cold Shiverhand (wat hem duur komt te staan).
Cold Shiverhand  woont in een wimwam, althans dat heeft hij heel lang gedacht, totaan het moment dat hij  aansluiting kreeg op het wereldwijde wimwamnet en deze foto van een nieuwe oude authentieke dierenhuid-berkenschors-wimwam vond op wigiwamia.
Cold Shiverhand woonde dus zijn hele lange halve eeuw niet in een wimwam maar in een Tipi, leerde hij op tipipedia.
Een tipi (ook te(e)pee) is een conische tent van de inboorlingen van de grote vlakten.   Tipis wordt stereotiep geassocieerd met indianenwoning, maar in het algemeen woonden ze liever in een wat steviger behuizing zoals de wimwam. De term "wimwam" (een koepeltentje) wordt soms incorrect gebruikt om een een tipi aan te duiden.

Wij zien hier Cold Shiverhand en White Wimmetoe samen voor de tent buffelbiefBBQ-en voor een vreetzame maaltijd met Nsho-tshi en Kiss-me-Kate, die helaas buiten beeld samen met de opperhoofdredacteur op het voorland aan het rooien zijn of iets dergelijks. Cold Shiverhand is altijd een beetje kouwelijk en houdt het liefst zijn kleren aan, zelfs als het heel erg warm is. Daarom zijn er niet veel foto's op het ww-wimwamnet te vinden van de imposante blote tors van Cold Shiverhand.
Maar nu de verrassing: RoCoco heeft de hand weten te leggen op een authentieke 80-er jaren bloot-foto van Cold Shiverhand en publiceert die vandaag voor alle trouwe RoCowgirl-lezeressen.
80-er jaren foto's tonen vaak, door technische onvolkomenheden, een overbelichte huid; wanneer White Wimmetoe als referentie naast Cold Shiverhand voor zijn Carl Denig tienstoks-tepee had durven poseren, dan hadden we Cold's diepgebronsde goudbruine huidteint  waarheid- en natuurgetrouwer in perspectief gehad.

8 opmerkingen:

  1. Wow Cow!
    (Marjan, de uitgeblogde)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De roodhuiden waren ver op ons voor. Zo hadden ze eerder glasfiber ontdekt. Bij ons kwamen die koepteltentjes pas in de 80'er jaren der vorige eeuw.

    Je bent overigens een Ctrl-A-blog geworden. Mijn scherm staat op standje energiezuinig, waardoor ik door de takken de letters niet meer kan lezen. Met Ctrl-A is dat prima op te lossen. Vraag ik me wel af of de ontwerper dezes zijn of haar intensiteit niet op standje CO2-huppekee heeft staan. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Margreet: Dat wit op zwart werkte het beste op oude beeldbuizen. Die zijn er zowat niet meer. Met de gewone LCD-TFT-schermen, die het meest worden gebruikt, heeft dat geen effect. Die dingen werken met een paar lampen aan de zijkant en met allemaal klepjes in het scherm die dat licht in 3 kleuren doorlaten. Als al die klepjes dicht zijn, en je dus een zwart vlak ziet, dan branden die lampen aan de zijkant nog even hard. De intensiteit (het zonnetje) bepaalt hoeveel die lampen nemen. Bij mij is dat 3,5 Watt. Bij veel laptops zit het rond de 10 Watt en bij zo'n los display op een voet kan het oplopen tot 30 Watt. Licht en donker of veel en weinig contrast zijn weer een ander verhaal, dat ook geen effect heeft op het verbruik.

    De nieuwe LED-schermen kunnen wel weer net zo werken als de oude beeldbuizen. Maar daar heb ik geen ervaring mee, die heb ik nog niet op mijn kWh-meter kunnen controleren.

    En een eco-stand die het scherm lichter maakt zou ik na laten kijken. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een fantasierijk ( Winnetou) verhaal CoW.
    En weer wat geleerd.

    Leuk tijdsbeeld, die foto. Ja, zo ging het toen he.
    Een baard, stoer hoor. Dat overbelichte ken ik ook.

    Jij ook een Gelukkig Nieuwjaar CoW!

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Margreet: Ik gebruik een laptop die veel minder neemt dan een desktop of torentje onder de desk. Dergelijke dingen nemen snel 70 Watt + 30 Watt voor het scherm. Mijn laptop verbruikt circa 17 Watt waarvan 3,5 voor het beeldscherm.

    En het gaat me om beide.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sjongejonge. Zo'n sensueel, nostalgisch, log met die prachtige foto en dan presteren jullie het om een supernerdo discussie te voeren over CO2, PC scherminstellingen en wasdrogers.
    Ik hoop dat Cow zich nog niet verhangen heeft, of nog erger, gestopt is met bloggen.
    Op dit soort momenten ben ik blij dat ik niet meer blog.
    Je stopt je hele ziel en zaligheid in een log en de reacties zijn alsof er een emmer koud water over je heen gegooid wordt, alsof een hond door je zelf gezaaide bedje violen heeft lopen banjeren.

    Ik zit een beetje in een dipje en dan komt zelfs een luchtig, vrolijk logje zwaar binnen. Kon ik maar terug naar die heerlijke (begin)jaren 80, toen ik nog jong was en redelijk mooi en toen behaarde oksels nog normaal waren, toen er nog geen AIDS was en geen broeikaseffect en toen ik nog niet getrouwd was, geen hypotheek had en geen honderd kinderen.
    'Met de kennis van nu' zou ik die jaren 80 heel anders hebben ingevuld. Ik zou gezorgd hebben dat ik de heer Cold Shiverhand ontmoet had (met de kennis van nu....).
    Dat petje dat had ik niet getolereerd, andere dingen wellicht wel.
    Mrjn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haha.. @Marjan Balkenende, 'met de kennis van nu'; toen was je me straal voorbij gelopen.

    Pornografische beelden van jezelf op Internet zetten is 'in', las ik het NRC magazine; ik ben echter een ouderwets verlegen tiep, dus verzon ik een licht absurde inleiding, CoW-style, om de lezers te ontmoedigen het tweede deel te gaan lezen.
    Ik ben dus heel erg tevreden met de reacties, @Marjan, want de opzet lijkt heel goed gewerkt te hebben. ;-)

    Een vrouw die van zichzelf zegt: 'Redelijk mooi' en die mannen op afroep laat aantreden.... pfff.
    Jammer dat ons de vrolijke (weemoedige)logjes daarover zijn ontvallen.

    BeantwoordenVerwijderen