donderdag 16 december 2010

GlühWeinnachtTag 2010 (von Kohlenpott)

Het is inmiddels alweer de hoogste tijd voor het traditionele verslag van de jaarlijkse WeinnachtTour. De planner had een rondje Ruhrgebiet uitgezet met Kultur In Essen en Fressen in Wuppertal.
Angela en Nicolas samen onder moeders Schirmherrschaft.
De vaste lezers van het Sorry!-blog herinneren zich natuurlijk nog het blogje over Villa Hügel en de daar tijdelijk getoonde collectie van het Folkwangmuseum. Inmiddels is het Folkwang gereed en weer open en de ronddolende schilderijen weer veilig thuis. Ruim voldoende aanleiding voor een bezoekje van een geplande kleine twee uur. Dat was iets te weinig, want Schirmherrschaften Angela en Nicolas hadden een, veel publiek trekkende, tentoonstelling ingericht:

Bilder einer Metropole. Die Impressionisten in Paris. 

Een mooie tentoonstelling waarvan hier een impressie. Naast schilderijen waren er ook veel foto's uit 1890 - 1900 zoals de bouw van de Sacre-Coeur en de Tour d'Eiffel. De avond ervoor hadden wij bij de onvolprezen BBC QI-Quiz (H Horses and Hunting) van Stephen Fry geleerd dat de paarden destijds een immens grotestad milieu-probleem vormen, dat uiteindelijk kon worden opgelost met de komst van.... de auto! Er waren ook enkele (originele stereo-) foto's van Parijse straten en daarop was duidelijk de immense hoeveelheid paardenstront te zien; in de goten maar ook op de rijbanen.
Het museum is mooi, laag,  licht en onDuitsch.. het lijkt wel wat op het Kröller-Müller. Het oude gerestaureerde deel en de nieuwbouw gaan organisch in elkaar over. Er is ook moderne kunst en een aardige tentoonstelling over Spoorwegposters voor Luxusreisen om 1900. Als Angela en Nicolas weer weg zijn komen we zeker nog eens weerom.

In Wuppertal  verbindt de Schwebebahn sinds 1901 de staddelen Barmen en Elberfeld met een Hängebahn boven de kronkelende rivier de Wupper. Dankzij het vochtige weer de laatste tijd was de Wupper goed gezwollen. Wuppertal is het "San Fransisco" van Duitsland. De steile hellingen doen we komend najaar, tochtjes met de Schwebebahn zijn ook al erg enerverend. De (metro)wagens 'pendelen' onder de rail, wat vooral in de bocht goed is te zien en nog beter te bemerken is in een haltestop na een scherpe bocht. De Wupper is door de natuur rijkelijk voorzien van bochten. Ook 'zweef' je over de 'Asperin' Chemieanlage van Bayer. Hieronder een kleine impressie van deze kermisattractie. (met dank aan kcm76)

Created with Admarket's flickrSLiDR.
De eerste Glühwein werd in Barmen genuttigd op het raadhuisplein; witte, niet zo sterk van smaak, maar wel nog met een hint van witte wijn.
In Elberfeld een krachtige rode bij het kleinste kraampje met de meeste klanten. Voorts  natuurlijk traditioneel de Reibekuchen (wie verzint zoiets, maar het is vegetarisch) en een Krakauer, gegrild op een rooster ter grootte van een wagenwiel boven een echt houtskoolvuurtje. We hebben ook nog wat tijd doorgebracht in een geopend overdekt, verwarmd, winkelcentrum met mooie kerstversiering en een WC-Anlage. Daardoor hebben we waarschijnlijk het Mittelpunt van de Wuppertaler Weihnachtsmarkt gemist.
Hieronder nog een fotografische impressie. Voor Willy komt er ook ooit nog eens een Google-maps-kaartje.

Bovenstaande Slide doet het alleen met FireFox 3.huppeldepup; niet met IE en ook niet met Safari.

Voor Willy het beloofde kaartje:

GlühWeinnachtTag 2010 weergeven op een grotere kaart

8 opmerkingen:

  1. Mooi verslag weer. Ik krijg zo wel het idee dat de heer CoW een benijdenswaardig bestaan heeft maar ja, zo is er altijd wel iets te zeuren.
    De onderste slide-show werkt niet.

    Het paardenpoep-probleem schijnt inderdaad enorm geweest te zijn. Gelukkig is dat opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Slideshow vraagt idd nog om nader onderzoek.

    Benijdenswaardig bestaan? Strakke planning zal je bedoelen, @Marjan. Eind november is in een extra familievergadering de dienstregeling voor December vastgelegd en tot nu toe is die planmäßig verlopen.

    @Margreet, de dames zeurden over smerige laarzen en boots na het oversteken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn.. @Margreet, dan ga ik nu proberen langs mlrt en de A15 thuis te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer dat het niet meer sneeuwt. Het lijkt me erg leuk als CoW met zijn gevolg in de Betuwe strandt.
    We gaan NU aan tafel. BoerenKOOL.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het rook nog zwaar naar boerenKOOL om 19:27, trouwens mooie mlrt-kerstboom met Gouden eCo-Led-lichtjes aan de A15.
    Het gevolg wilde direct naar huis en de weg was goed berijdbaar.

    En Est staat zelfs op de borden; weliswaar klein..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een mooi en uitgebreid verslag van jullie Glühwein-nacht-dag Tour.
    De moeite waard, het Folkwang.
    De zweefbaan lijkt mij ook leuk om een keer in te zitten.

    Ik houd niet zo van de drukte op Kerstmarkten maar ze zijn wel gezellig, vooral in goed gezelschap. Met hoevelen waren jullie?

    Leuk, een Google-maps-kaartje maar niet alleen voor mij toch?

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, het is fraai wat er tegenwoordig allemaal te koop is aan eCo lichtjes.
    Hier valt het tot nog toe erg mee met de sneeuw.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee @Willy niet alleen voor jou, ook voor @Margreet.

    BeantwoordenVerwijderen