dinsdag 16 maart 2010

In de Betuwe (deel 1: Fruit)



Het was eigenlijk niet in de Betuwe, maar in een Brabants buitengebied van Eindhoven: de fruitboomgaarden van Philips Fruittuin.

Wij kregen daar een winterse rondleiding van Carlos met een hapje en drankje toe in De Proeftuin. Carlos is bedrijfsleider/eigenaar nadat Philips deze branchevreemde activiteit heeft afgestoten. Frits Philips startte deze activiteit in 1928? (toch voortaan pen en papier meenemen) ten behoeve van zijn arbeiders. In de oorlog konden uit deze tuin de Philipskantines worden beleverd zodat meerdaags per week Philiprak oftewel ‘hete bliksem’ op het menu stond.

Nu is het een ‘duurzame’ ook wel ‘biologische’ ofwel van een andere ongedefinieerde kwalificatie voorziene fruittuin van 12 hectare. Op het terrein is ook de Landwinkel waar de producten kunnen worden aangeschaft en een uitspanning, waar pannenkoeken worden gebakken. 



Appelbomen gaan ongeveer 15 jaar mee en zijn van het type laagstam. Meestal driestam, met een wortelstuk, daarop geoculeerd een middenstam en daarop geoculeerd de vruchtdragende stam zoals de Elstar.  Carlos doet mee aan een onderzoek van de LUW naar aaltjes (er zijn heel veel aaltjes, naar het schijnt, het betreft hier dus waarschijnlijk fruit- of appel-aaltjes). Carlos wil het liefst geen kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen toepassen, dus onderzoeken ze hoe de grond vrij te houden van die ellendige aaltjes. Gebleken is dat die aaltjes een grote hekel hebben aan Japanse Haver of het gewoon niet lusten. Door deze haver in te zaaien gedurende een jaar of vruchtboomloze periode wordt de grond vrijwel aaltjesvrij. Hoera, leve de wetenschappers van de LUW.

Per boompje wordt jaarlijks 40 – 40 kg geoogst, meen ik me te kunnen herinneren. De bomen worden gesnoeid in de winter en de takken met klemmetjes naar beneden gebogen, zodat die horizontaal groeien en goed vrucht kunnen dragen. Mesten doen ze liever niet met (chemische N & K) kunstmest, want daarvan worden de bomen manische depressief. Na het mesten gaan de bomen manisch groeien en als de mest uitgewerkt raakt worden ze depressief. Dit is nadelig voor de smaak. Daarom wordt ‘biologische’ mest toegepast: een afvalproduct van de bierfabricage.  Dit product wordt door ‘de natuur’ gedoseerd afgebroken zodat de bomen gedoseerd gemest worden en de smaak van de appel daardoor merkbaar verbeterd. (hetzelfde effect als die mestkippen van Bob).


Bevruchten van de vruchtbomen moet met bijtjes in de bloemetjes, de verzamelde geslingerde honing is ook te koop in de Landwinkel. Naast 7 hectare appels en 2 hectare pruimen etc. is er ook 3 hectare peren. Perenbomen gaan 30 jaar mee, maar de peren kunnen niet worden opgeslagen bij lage temperatuur zoals de appels. Peren werken door bij 0 oC, de appels kun je zo heel lang goed houden.

Crisistijd is het voorjaar als de bomen in bloei staan. Wanneer de sapstroom in de bloem bevriest is het slecht peren en appels eten dat jaar. Daarom is er een beregeningsinstallatie met een groot bassin. Op de bloemen wordt ijs gevormd, maar dat is niet erg zolang je er maar voor zorgt dat aan de buitenzijde van het ijs de warmteonttrekking gelijk is aan de stollingswarmte. Dan blijft het binnenin de ijspegel en het bloempje net boven het vriespunt van de sapstroom. Carlos heeft dan wel een hectische nacht, want hij moet voortdurend controleren of alle ijspegels nog wel druppelen. Het waterverbruik is 4 mm/uur.

Eind april/mei zal het wel erg mooi zijn in de Fruittuin en in de oogsttijd mag je meehelpen plukken. Voor de stadse bleekneusjes wordt er ook een historisch deel ingericht met hoogstammen, gras en automatische ‘biologische’ bemesters zoals schapen.

5 opmerkingen:

  1. Ja hoor, mij een beetje om de tuin leiden met die titel....
    Leuk verslag trouwens: informatief, prettig leesbaar en toch ċœłøřisch. Landbouw, fruit, Wageningen, ik word nog altijd lyrisch als ik over aaltjes en zo lees.

    Dit soort feel-good-bedrijven geven me wel een beetje een dubbel gevoel. Biologisch is altijd mooi, leuk en goed, vooral als er bloemetjes en lammetjes aan te pas komen, niets op tegen.
    Het circus eromheen daar heb ik mijn twijfels over. Misschien is het zinvol en nodig om mensen bewust te maken maar zou het niet zo zijn dat het publiek dat naar zo'n bedrijf gaat toch al bewust bezig is met voedsel?
    Europese subsidie, pannenkoekenhuis, helpen met plukken.... Is het nog wel een echt fruitteeltbedrijf dan? Komen de inkomsten nog wel vooral uit de fruitbomen of zijn die decor geworden voor een alternatief propaganda-pretparkje? Is biologisch telen alleen haalbaar als je er niet van hoeft te leven?

    Bij ons in de buurt heb je ook van die gezellige biologische bedrijven waar vrijwilligers mee plukken en als beloning een kist fruit mee krijgen of een fles sap of wijn.
    Omdat het biologisch is mag het allemaal, is het geen zwartwerken, belastingontduiken, oneerlijke concurrentie en gelden arbo-wetten niet?

    Onderzoek naar goede milieuvriendelijke technieken moet uiteindelijk zinvol zijn voor fruittelers die zich wel aan alle wet- en regelgeving moeten houden; die hun personeel gewoon wit moeten betalen en die hun inkomsten uit de fruitoogst moeten halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het verdienmodel. Had ik maar pen en papier meegenomen. De pannenkoekenschuur was gebouwd met Europese subsidie (volgens het schildje) en zat zaterdagavond helemaal vol, ondanks dat het vrij afgelegen ligt. Die Landwinkel is het hele jaar door open en verkoopt, naast eigen fruit ook (biologische?) groente en kaas uit de omgeving. Ik begreep dat de tuin te klein is om van te leven. Uitbreiden, onder de rook van Eindhoven, is niet mogelijk. Mijn inschatting is dat het half attractie en half productie en verkoop is. De grote regio straatsteen-bleekneusjes (groeien die aan een boom?) om de hoek en de goede naam zijn van voordeel.

    Ik herinner niet alles meer, maar die Hoogstamgaard krijgt, meen ik, subsidie. Ze geven ook rondleidingen aan schoolklassen, dus gemeentesubsidie? En de tendens lijkt: meer attractie en educatie.
    Ik heb niet gevraagd of ze helemaal zonder gewasbeschermingsmiddelen kunnen.
    Er was wel veel personeel. Op zaterdag 3 dames in de winkel, minimaal 5 man in het restaurant. Plukkers weet ik niet. Er is ook eigen onderhouds/tuin-personeel (niet op zaterdag). Het geheel zag er professioneel uit, ik had niet de indruk zwart.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat beregenen, bevriezen van de bloemen en dat daardoor de temperatuur boven nul blijft, dat is wel hogere natuurkunde. Zou iemand dat echt bedacht hebben, of hebben ze het toevallig ontdekt?
    De druppel valt op de bloem. Bij het bevriezen wordt warmte AFGEGEVEN (dat moet ik groot schrijven om het mezelf in te prenten); stollingswarmte. Daardoor wordt de bloem een beetje opgewarmd.

    Ik heb ook altijd moeite om me het principe van een koelkast voor ogen te voeren. Ik probeer het nog een keer:
    De koelvloeistof loopt in gasvorm door de achterkant van de koelkast door kanalen. Daar condenseert ze. Daarbij wordt warmte afgegeven. Daarom zijn de roosters aan de achterkant van de koelkast warm. De rest ben ik alweer kwijt. Even spieken bij wiki. In de Nederlandse wiki staat het wel erg kort. In de Duitse wiki worden dit soort dingen altijd beter uitgelegd. De nu vloeibare koelstof wordt door de binnenkant van de koelkast geleid, waar ze verdampt en daarbij warmte opneemt -> dat is de koelende werking. Nu wordt de damp samengeperst door de compressor, zonder warmteuitwisseling met de omgeving. De pers-energie wordt omgezet in warmte -> het gas wordt warmer. Het warme gas wordt aan de achterkant van de koelkast door de kanalen geleid, waar het proces weer van voren af aan begint.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Stollingswarmte afgegeven door de vloeistof of smeltwarmte ontrokken is misschien beter.
    Faseovergang vloeibaar-vast, dat geschiedt isotherm.

    Met die (isotherm) vrijgekomen energie kun je een bloem niet opwarmen! Je moet er dus voor zorgen dat er twee fasen aanwezig blijven, dan voorkom je dat het bloemetje beneden 0 oC komt en bevriest.

    De Koelkast.. Adiabatisch..
    @Bob het is al bijna lente hier.. de koelkast moet idd weer aan. Biertje??

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Marjan er zijn toch genoeg biologische fruittelers die een gewoon gezond goed bedrijf hebben? Die zich bewezen hebben. En hoe zit het met de subsidie aan de 'normale' bedrijven, is die er niet in die sector? En hoe zit het met de prijzen van de gangbare teelt, is die wel logisch? Als de klant vertikt de echte prijs te betalen voor goed voedsel dan zijn vrijwilligers noodzaak?

    Vorig jaar heb ik een leuk fietstochtje gemaakt langs de bloesems, pannekoek gegeten op Marienwaerdt. Er druk en lekker, leuke winkel, ziet er allemaal proffesioneel uit ook. De ouderwetse hoogstam is wel het mooist he, laagstam ziet er niet uit, armoeiig. Gemak dient de mens? hmm

    BeantwoordenVerwijderen