donderdag 1 april 2010

Mattheus (3) Ruhe Sanfte, Sanfte Ruh.


Wir setzen uns mit Tränen nieder
Und rufen dir im Grabe zu:
Ruhe sanfte, sanfte ruh!
Het slotkoor van de Mattheuspassion.
Jezus is op Goede Vrijdag aan het kruis gestorven, ligt in zijn graf en wij treuren allen om dit grote verlies.
Höweler(3de vermeerderde druk 1939): Het grootsche treurkoor ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’, dat ondanks de liefelijke bede ‘Ruhe sanfte’ met een schrillen wanklank dreigt te eindigen, die echter berustend oplost. Een kleine septime dissonant die naar C-mineur oplost? (nog uit te zoeken)



Ditmaal een snelle van Ton Koopman, betere TV-opname-geluid kwaliteit.
2013 opnieuw toegevoegd.


Richter lijkt niet veel langzamer. {nieuw toegevoegd 2012} Alternatief


In Trouw dinsdag 30-3 een recensie van  Chailly’s kijk op de Große Passion In Leipzig stonden eind vorige week concertgangers in het Gewandhaus in de rij om van Riccardo Chailly een handtekening te krijgen op hun onlangs aangeschafte opname van diens Matthäus-Passion.
Chailly verrast met een supersnel openingskoor, rapper nog dan beruchte snelheidsduivels als McCreesh, Harnoncourt of Gardiner, en een heel erg langzaam koraal ’Wenn ich einmal soll scheiden’

Toegift 
In het Frans: La Passion selon saint Matthieu (BWV 244) (en latin Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Evangelistam Matthaeum, connue en allemand sous le nom de Matthäuspassion) van Jean-Sébastien Bach. Dat lijkt opeens een heel ander stuk.

Dit is een toevallig gevonden 'Erbarme Dich' met Franse slag, snelheidsduivel Harnoncourt, mooie plaatjes en gastoptreden van het rode huiskatertje (3:50) en de sneeuwtop-wolf (2x 4:10 & 5:05). Tot volgend jaar.

5 opmerkingen:

  1. Katertje was vandaag i minuutje te laat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen opmerkingen meer toegestaan? Gaan we hier Oud Zeikwijf-achtige kapsones krijgen? This is the bloody limit. Maar terzake. Happy Go Lucky.

    Door de gedeeltelijk positieve recenties heb ik deze film twee keer getracht te bekijken. Een keer alleen. Toen heb ik het na 5 minuten opgegeven. De tweede keer met samen met mevrouw Hollander In Duitsland. We hebben in alle eerlijkheid en openheid de film een kans gegeven. Na ongeveer een half uur konden we het niet meer aanzien. Wat een ongelooflijk geraaskal van een hysterische, oppervlakkige, domme, geforceerd tiener-gebleven dertigjarige, alle slechte vrouwlijke eigenschappen in zich verenigende hoofdpersoon is dat. En haar vriendinnen zijn niet veel beter. Was je dronken toen je deze film zag?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank, eindelijk het langverwachte afgekeurde blog. De film heb ik zoals bijna alle films niet gezien. Is je beschrijving afgekeurd omdat je iets hebt gezegd over acteurs niet in staat zijn met hun voorhoofdachtergronduitstraling een halfgeleiderpixel of een zilvernitraatmolecuul te exciteren?

    Begrijp ik dat je mijn lievelingscultuurweblog wilt opheffen? Moet ik dan een barbaar blijven, of zelf het CS, boekenbijlage etc. doorworstelen op zoek naar die paar pareltjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank jullie wel voor alle steun, we gaan sluiten.

    BeantwoordenVerwijderen