Was een vorige aflevering van de succesvolle Poezielebberlogserie geheel gewijd aan vloeibaar kattenvoer; deze keer gaan wij ons diepgaand richten op de vaste componenten van het familiedoorsneekattendieet.
Wij krijgen daarvoor een heel klein beetje deskundige hulp van Dierenarts Tannetje van Kattenzorg.
Tannetje studeerde in 1994 af in de reguliere diergeneeskunde.
Nadat ze haar diploma had behaald, ging ze aan de slag als dierenarts. Al snel merkte ze dat ze iets 'miste'.
In de reguliere diergeneeskunde wordt vaak uitsluitend aandacht besteed aan het genezen van het orgaan dat niet goed functioneert, terwijl zij ervan overtuigd is dat moet worden gekeken naar het hele dier: niet alleen naar de organen, maar ook naar de mentale en emotionele situatie.
Hoe komt het dat een orgaan niet goed functioneert en hoe kun je dat voorkomen? Die totaalbenadering wordt ook wel holistisch genezen genoemd - een terrein waar Tannetje zich in specialiseerde. Ze deed bovendien ervaring op met homeopathie, fythotherapie (kruiden geneeskunde) en accupunctuur en is intussen als holistisch dierenarts verbonden aan dierenartspraktijk De Oase in Otterlo.
Sinds een aantal jaren heeft ze er nog een 'specialisme' bij: het geven van rauw voer. Tijdens de vijftigjarige jubileumviering van Vereniging Kattenzorg in oktober vorig jaar vertelde ze er uitgebreid over en kon ze rekenen op veel belangstelling.
Hoe ben je op het idee gekomen om dieren rauw vlees te geven?
"Ik had eind jaren negentig een kat die aan voedselintolerantie leed. Hij was werkelijk overal allergisch voor en dus heb ik hem op het Kronfeld-dieet gezet. Dat is een dieet waarbij je zelf maaltijden bereidt, zoals kalkoen met macaroni. Mijn kat deed het er een tijdje goed op, totdat hij ook dit eten niet meer kon verdragen. Ten einde raad heb ik toen bij een internationaal holistisch netwerk van dierenartsen de vraag opgeworpen of zij nog ideeën hadden. Alle dierenartsen adviseerden me rauw vlees te proberen. En zo is het begonnen."
Hoe heb je het aangepakt?
"Ik ben me eerst gaan inlezen en vervolgens aan het experimenteren geslagen met mijn eigen honden en katten: rustig opbouwen en kijken hoe ze erop reageren. Ik stond versteld van het resultaat. Voor die ene bewuste kat was het intussen te laat, maar één van mijn andere katten had ernstige nierproblemen en knapte er helemaal van op. Hij heeft het nog vijf jaar gered. Ook mijn honden waren veel levenslustiger. Ik dacht: dit is het! Ik ben daarom doorgegaan met experimenteren. Pas toen ik zeker wist dat ik er helemaal in thuis was - dat was vier jaar later - ben ik ook anderen gaan begeleiden."
Hoe verklaar je het succes?
"Heel simpel: honden en katten eten in het wild ook alleen maar rauw. Natuurlijk moest ook ik even 'om'. Als dierenarts heb ik geleerd dat in brokvoer alle koolhydraten, mineralen, vetten en eiwitten zitten die honden en katten nodig hebben. Dat is ook zo, maar het zijn wel plantaardige varianten en niet de dierlijke. Honden en katten zijn erop gebouwd die dierlijke eiwitten en vetten te verteren. Rauw voer staat veel dichter bij hun natuurlijke leefpatroon."
Terug naar de roots?
"Ja, zo zou je het kunnen zeggen, maar het is niet alleen dat. Ik merkte namelijk al snel dat ik er ook veel kwalen mee kan genezen, zoals suikerziekte, blaasgruisproblemen, chronische diarree en huidaandoeningen."
Hoe kan dat?
"Net zoals bij mensen kun je ook bij dieren veel met voeding oplossen. Neem nou brokjesvoer. Daar zit weinig water in. Als katten hun vochtniveau op peil willen houden, moeten ze er dus veel bij drinken, terwijl veel katten van nature geen geboren drinkers zijn. Gevolg is dat ze vocht tekortkomen en dat kan leiden tot blaas- of nierproblemen. Geef je een kat rauwe voeding, dan kun je dat probleem verhelpen. In rauw vlees zit namelijk zo'n zestig procent vocht, terwijl er in brokjes maar acht tot tien procent zit."
Je eigen kat heeft met nierproblemen nog vijf jaar geleefd. Kunnen katten ouder worden met rauw vlees?
"Ja, ik denk van wel. Ik kan het niet onderbouwen, maar ik denk dat een hond die uitsluitend rauw voer eet, zeker zestien en misschien wel zeventien of achttien moet kunnen worden. Voor een kat gok ik op een leeftijd van tussen de 20 en 24. Een Belgische dierenarts wilde eens aantonen dat honden op het platteland ouder worden dan in de stad. Dat bleek niet zo te zijn, maar zijn onderzoek bracht wel andere interessante conclusies aan het licht. Zo werden honden die uitsluitend brokvoer kregen, gemiddeld elf,terwijl honden die met de pot meeaten de leeftijd van twaalf à dertien jaar bereikten. Nu is met de pot mee-eten niet altijd rauw, maar het onderzoek toont wel aan dat alleen brokken geven niet goed is."
Is rauw vlees niet gevaarlijk?
"Mensen denken dat vaak, omdat rauw vlees bacteriën bevat die voor ons schadelijk zijn. Honden en katten zijn daar echter veel minder gevoelig voor. Als een kat een vogeltje vangt, zit dat ook vol salmonellabacteriën, maar daar krijgt hij echt niets van."
Kun je zomaar op rauw voer overstappen?
"Niet van de ene op de andere dag. Bij katten adviseer ik altijd om te beginnen met blikjes tonijn of sardientjes, omdat ze dat lekker vinden. Eten ze dat goed, dan kun je ze orgaanvlees geven, zoals hart. Demeeste katten lusten dat niet meteen, dus geef het in het begin gekookt en zet er een stukje rauw vlees naast, zodat ze langzaam aan de geur wennen. Lusten ze twee à drie gekookte vleessoorten, dan kun je de brokjes weg zetten en je assortiment uitbreiden. Mijn ervaring is dat katten dan steeds meer lusten."
Mogen katten alle soorten vlees?
"Ja,behalve varkensvlees. Daar kunnen virussen in zitten waar ook katten niet tegen bestand zijn. Maar verder mag alles: kippenvlees, lam, rund, ei, vis. Ook orgaanvlees kan, zoals kippenlevertjes, hart of pens. En kippenbotjes zijn heel goed voor het gebit (uitsluitend rauw, anders versplinteren (de botten!). Door het vlees kun je wat groenten doen, maar niet te veel: de groenten die katten in de natuur krijgen, bestaan uit voorverteerde darminhoud. Grote hoeveelheden kunnen ze zelf niet verteren."
Heeft rauwe voeding ook nadelen?
"Nee, in mijn ogen niet. In het begin moeten dieren soms wat meer braken of hebben ze problemen met hun ontlasting. Maar als ik adviseer iets meer groenten te geven, is dat vaak snel verholpen. Het enige waar ik soms tegenaan loop, is dat het mensen niet lukt om de overstap te maken.
Dat speelt vooral bij katten, omdat die alleen eten wat ze kennen. Bovendien zijn ze dol op brokjes. Wie een kat rauw voer wil geven, moet dus heel veel geduld en doorzettingsvermogen hebben. Ga er niet van uit dat een kat in een week tijd om is - dat kan weken en soms maanden duren."
Informatie: De holistische Oase
Wat een interessant log CoCat, hier ga ik wel wat mee doen. Ik durfde ook niet goed rauw vlees te geven, ze krijgen weleens wat gebraden (runder)gehakt als ik dat zelf eet, 2 van de 4 vinden dat wel lekker. Dikkie eet geregeld muis en vogel maar braakt daar wel van.
BeantwoordenVerwijderenIk las laatst over voer voor katten en ook koeien waarin resten van hun soortgenoten werd verwerkt! Idioot.
Hartelijk dank voor deze info!
Bij ons zijn sinds we buiten wonen en dus (helaas...) katten hebben, drie katten overleden. Eén is door het ijs gezakt en ingevroren, de tweede is doodgereden, een derde kreeg een ziekte die niets met voer te maken heeft.
BeantwoordenVerwijderenOnze katten krijgen brokjes, soms een blik en elke dag vangen ze wel iets. Vogeltjes eten ze meestal grotendeels op, van muizen vaak alleen de kop. Mollen eten ze niet. Verder krijgen ze van alles toegestopt, ook varkensvlees en botjes van gebraden kip.
Alle vleesbotjes gaan bij ons naar de honden en katten en nog nooit is er één overleden aan gesplinterd bot. Volgens mij is het een fabeltje dat kippebotjes van gekookte kip gevaarlijk zijn.
Eén van onze katten is trouwens gek op gekookte pruitjes en doperwten, de ander eet komkommerschillen.
Er was zaterdag @margreet een stukje in Trouw over steenmarters die poezen eten. Ik kan er nog niet bij, maar zal het onderaan het log zetten.
BeantwoordenVerwijderenKomkommerschillen, @marjan, heel actueel. Zou er ook al sprake zijn van evolutie van de huiskat door natuurlijke/menselijke selectie?
Ik las het ook Coco, laatst hebben we nog geprobeerd een Coolmeesje te redden, we hadden het geschrokken beestje uit de bek van Ricky gehaald en in een Conijnhokje gezet. Myrthe had het nog voorzien van een paar wormen. We gingen de avond4daagse lopen en bij thuiskomst wilden we proberen de wormen eventueel in het bekje te proppen. helaas was de vogel gevlogen, althans, dat had ie blijkbaar geprobeerd. de spijlen waren zo wijd dat ie er doorheen kon?
BeantwoordenVerwijderenEven later kam de teleurstelling, toen Dikkie liet zien wat er van het arme beestje over was.
Soms heb ik ineens een hekel aan mijn katten.
Ik heb het stukje van Koos onder het log gezet, margreet.
BeantwoordenVerwijderenEn ook volledig OT een artikel uit dezelfde krant over Tel Aviv voor marjan.
Dank, voor het OT-tje.
BeantwoordenVerwijderenOok OT, ik las vandaag dat iemand de Spinozaprijs had gekregen voor onderzoek aan zwarte gaten, naam ben ik vergeten maar hij is wetenschapper en tegelijkertijd een gereformeerd predikant.
Ik las het ook Marjan, en het zijn geen gaten eigenlijk he.
BeantwoordenVerwijderenOn topic: van rauw vlees kun je EHEC krijgen. Alleen vlees van zelf gevangen wilde knaagdieren voeren, vers geslacht, dan is het veilig.
BeantwoordenVerwijderenEh..moet ik nu voor mijn katten knaagdieren Bob? Dat kunnen ze beter zelf denk ik pp
BeantwoordenVerwijderenvangen moet er nog tussen pp
BeantwoordenVerwijderenHeino Falcke, hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ? Ik heb het artikeltje in Trouw ook maar toegevoegd. Er staat niet dat hij theoloog is.
BeantwoordenVerwijderen@bob en @margreet, ze adviseren dan ook ...uitsluitend van biologisch gehouden dieren. Biologisch wil zeggen: geen gebruik van antibiotica?
Hij is geen theoloog maar 'lekenpredikant'
BeantwoordenVerwijderen'Heino Falcke is getrouwd, heeft drie kinderen, is lekenpredikant bij de protestantse kerk van Frechen, bij Keulen en in zijn vrije tijd piloot van ultralight vliegtuigjes.'
http://www.ru.nl/onderzoek/onderzoekers/spinozawinnaars/2011/heino-falcke/
Ja, dat was het stukje Coco.
BeantwoordenVerwijderenBiologisch gehouden dieren eten ook biologisch voer en krijgen geen hormonen ed. De muizen en vogels die mijn katten vangen en deels opeten zijn zo biologisch alst maar kan pp
Mijn kat lust wel rauwe kip, dat heeft hij ooit gehad toen ik hem pas had (een kippenpoot ), maar de dierenarts raadde me het me af ivm botsplinters.
BeantwoordenVerwijderenGroenten lust hij absoluut niet.
Hij krijgt brokjes en soms blik en drinkt gelukkig genoeg water, uit een klein afwasbakje; voor hem dus eigenlijk een hele grote bak maar uit een klein waterbakje wil hij niet drinken. Mal beest he. :-)
Met de pot mee-eten is niet goed want daar zit meestal te veel zout in.
Zo had ik die zwarte gaten nooit bekeken, als hele compacte massa. Zou alles uiteindelijk in die zwarte gaten kunnen verdwijnen?
Willie.
Molly drinkt graag uit een vol glas Willy :)
BeantwoordenVerwijderenIk heb 2 (vnl) bliketers en 2 brokjeseters die beslist geen blik willen.
Eng idee als alles in zo'n zogenaamd gat kan verdwijnen.