woensdag 25 mei 2011

Zonne-energie; gloof of ideé-fixe? (door eCogloog)

De tijd dat hoogleraren uitsluitend hogepriesters van Minerva en onkreukbare dienaars der wetenschap waren, ligt inmiddels ver achter ons. Wanneer op iets professoralbes wordt gestuit dient, ter duiding en correctie van zijn uitspraken en conclusies, allereerst de vraag te worden beantwoord welke politieke overtuiging, geloof en partij de hooggeleerde aanhangt en dientengevolge door welke gekleurde brillenglazen hij de kleur van het dikke sausje samenstelt waarmee zijn slotsommen rijkelijk ruim zijn overgoten.

De kleur van de huissaus van Emeritus hoogleraar zonnecel- en materiaalgroep Radboud Universiteit Nijmegen L.J. Gilling is binnen dit eCologische blogproject niet wetenschappelijk onderzocht zodat hierover geen uitspraak zal worden gedaan. Desalniettemin drukken wij hier toch zijn ingezonden brief op blz. 48 van de NRC Weekend van 14/15 mei af in het kader van mogelijk interessante en mogelijk ook zelfs relevante en belangrijke eCologische en GlobalEnergetische wetenswaardigheden en beginsom-aannames omtrent de antropogene energiebehoefte.




Geloof in zonne-energie is een idee-fixe

Rob Wijnberg bepleit zonne- en windenergie (Opinie, 28 april). In zijn visie moet de energieproductie worden gedecentraliseerd en gedemocratiseerd. Om te illustreren dat de zon meer dan genoeg energie afgeeft, meldt Wijnberg dat de aarde elke acht minuten net zoveel energie van de zon ontvangt als er ieder jaar wereldwijd wordt verbruikt.
Dit is helaas onjuist. Met een wereldverbruik van 1,44 x  1017 Wh (bron:Wikipedia), de gegevens van de afmetingen van de aarde en de zonneconstante op aardniveau van 1000 W/ m2 kom je uit op een benodigde instralingstijd van één uur, maar hoeveel zonne-energie komt daarvan echt op aarde?
De helft van de aarde is gemiddeld bewolkt. Slechts 28 procent is land. Hiermee komt de nodige instralingstijd op acht uur. Stel dat 5 procent van het land beschikbaar is voor het opvangen van zonlicht, dan kom je op 160 uur, maar de  omzettingsefficiency in zonnecellen is geen 100 procent, maar gemiddeld 10 procent, rekening houdende met de lagere waarde van de instraling aan de randen van de aardbol.
De instralingstijd om de wereldenergie te leveren voor één jaar komt daarmee uit op zestienhonderd uur, dat wil zeggen 2,2 maand. Dit is heel iets anders dan acht minuten.
Dan is nog geen rekening gehouden met de groeiende welvaart in de wereld. Als China en India hetzelfde welvaartsniveau krijgen als Amerika is meer dan één jaar nodig om te voorzien in de wereldenergiebehoefte.
Geloven in zon en wind als alternatief voor kernenergie is daarom een idee-fixe.

[VanDale: waanidee (waarvan men zich niet kan ontdoen)]

10 opmerkingen:

  1. Je kunt ook op water zonne-energie opwekken. Ik ben 'bezig' met een project waarin energie opgewekt moet gaan worden in drijvende eilandjes met schuine zonnepanelen erop die zich automatisch naar de zon draaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Marjan,
    Deze 'som' betreft zonnepanelen, waarbij direct elektriciteit wordt geproduceerd.
    Andere methoden hebben vast wel een beter rendement, zoals een zonnecentrale.
    Toch was ik wel een beetje geschrokken, dat het nog flink sprokkelen van zonne-energie wordt.

    Hoe ga jij de ingevangen zonne-energie vanaf je drijvende eiland aan land brengen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'geloof in zonne-energie'? Is dat de nieuwste religie soms? Alhoewel, vroeger werd de zon ook al aanbeden natuurlijk.
    Myrthe heeft voor haar verjaardag een ouderwetse weckfles gekregen waarin de(een?) zon gevangen zit. Onder het deksel zitten zonnecellen, ik dacht, dat ding moet in de zon staan, maar niks hoor, de hele dag stond ie op de donkerrode dressoir en opeens begon ié des avonds te branden!
    Maar goed, het gaat hier over zonnepanelen natuurlijk. Al die berekeningen kan(en wil) ik niet volgen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Coco, het wordt niet een eiland op 600 km van de kust in de stille zuidzee maar het komt bijv. in een zandafgraving/waterbergingsmeertje/seminatuur-recreatieplas of zo, met rondom land.
    Ik mail je wel een keer iets over het plan. Ik heb het natuurlijk niet bedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aha... @marjan, je mag je eCo-eiland eventueel ook wel hier op het vooraanstaande eCologisch blog plaatsen als onze speciale eCo-gastredacteur.
    Tenminste als het (al) gepubliceerd mag/kan worden.

    @margreet kan dan wel een logje over haar eCo-zonneschaduwcellen-rodedressoirlamp (met rendementsberekening) plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een collega van mij zei het vandaag heel simpel. (Voor het geval dat olie- en kernreaktie niet meer als universele energie-leverancier kunnen dienen, wat op het moment zeer waarschijnlijk lijkt). De mix maakt het. We zullen verschillende manieren van energie-opwekking nodig hebben, en we zullen die manieren daar gebruiken waar de bronnen het dichtste bij zijn. Waterkracht, wind, zon, geo-warmte, enz. enz. enz. Een enkele energiebron voor alles zit er niet meer in, die tijd is voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. het is met de huissaus net als met weblogs.........elkeen draagt zijn eigen bril.
    Dat maakt het leven ook interessant.
    XXXm

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zoals Bob zegt: niet alleen zonne-energie.

    Bij windmolens hebben ze ook hoogspanningsmasten nodig, ook niet mooi, en elektromagnetische straling.

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Binnenkort spreek ik de ontwerper van het eiland. Ik ga hem vragen of hij er bezwaar tegen heeft als het plan op dit exclusieve log komt.

    Afgelopen zaterdag was ik op een congres van D66. Rem Koolhaas hield er een praatje en schetste onder andere een beeld van hoe we in de toekomst onze energie opwekken in deze regio. Zonne-energie vooral in Spanje en Noord-Afrika, winenergie op zee, waterenergie in rivieren etc..

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Was je vriend Vellinga er ook, @marjan.

    Transport en opslag/bufferen van energie, daar zal veel energie ;-) in moeten worden gestoken.

    BeantwoordenVerwijderen