woensdag 20 april 2011

Johannes 'Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine' (door Bach)

Om en om, even jaren Mattheus BWV246, oneven jaren Johannes BWV245.
Snelheidsduivel Gardiner met zijn eigen, heel soepel zingende, Monteverdi Choir, EBS, tijdens een BBC-Proms concert (aangepast 2014).
Luistertips:
- Openingskoor I Herr unser Herrscher, uitstekend, briljant, spat-gelijk zingend koor; het zijn dan ook (semi-)professionals?
- Koren: Wäre dieser nicht ein Übeltäter, wir hätten dir ihn nicht überantwortet & Wir dürfen niemand töten. (VI Ach großer König, groß zu allen Zeiten, ?:?? & ?:??) Chromatisch oplopende melodie in alle stemmen, klinkt heel modern.
- Slotkoor: Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine (XV).


Voor wie geen abonnement heeft op Trouw: op 19 April werden er in een recensie 3 CD-opnames besproken: Zijn(Gardiners) koor(Monteverdi) is nog steeds een wonder van techniek en frasering.
Pierlot 1 minuut sneller dan Gardiner!
Met een foto uit 'The Passion of the Christ' bovenaan het artikel.  Zou de recensent ook nog even op YouTube de Johannes-filmpjes van Protestant7 hebben bekeken? De film uit 2004 wordt verder niet genoemd in het artikel en dit filmbeeld was ook niet aan Bach bekend in 1724 tijdens het schrijven van de Johannes Passion; dan had hij vast een paar bijpassende lijdenskoren of -aria's geschreven.   De foto staat (hopelijk) ook niet anachronistisch op één van de besproken uitvoeringen?
Lees nog even het hoofdstukje Waardering in Nederland op Wiki van 'The Passion of the Christ'
...door bevindelijk gereformeerden bij voorbaat afgewezen omdat zij van mening zijn dat het evangelie niet via film verspreid kan worden. Aan de hand van het tweede gebod uit de Tien Geboden wordt door een aantal christenen tevens het idee afgewezen dat Jezus zou kunnen worden "gespeeld". Hij is voor hen de Zoon van God en kan en mag daarom niet worden nagespeeld. Bovendien is het lijden van Jezus volgens hen niet in de eerste plaats lichamelijk maar geestelijk (angst en godverlatenheid). De film zou daardoor een onjuist beeld van het lijden van Jezus geven....  en vergelijk dit met de opvatting van de 'fiene' bevindelijke Haarlemmers over de Matteus. Ook toen al werden de moderne, verlichte, opvattingen buiten de Randstad gevonden.


Voor wie The Passion of the Christ nog niet heeft gezien of voor wie wel van een druppie ketchup houdt op z'n paaseitje: Herreweghe's uitvoering van de Johannes:


De beelden van de Via Dolorosa kruisweg passen natuurlijk niet bij het beweningskoor 'Ruht wohl'.

3 opmerkingen:

  1. Schitterend inderdaad, die uitvoering van Gardiner. Dank voor de tip en de verwijzing.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en ze zijn niet geblokkeerd voor Duitsland? Zeker omdat het een TV-opname is en geen CD-opname.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, ze zijn niet geblokkeerd. Misschien heeft de censuur ze nog niet gezien.

    BeantwoordenVerwijderen