dinsdag 25 januari 2011

eCologie of eConomie (door eCoW)

Dit is een vervolglogje op Margreets De Clant is Coningh.
Hoe zit dat nou met al die elektriciteitscentrales in Noord Nederland, dat vroeg het NOS journaal zich ook af toen ze Roo's log lazen. En stuurden super Beagle-eColoog Lex Runderkamp er op af.

Nog op de oude manier bijeen geknipt, originele resolutie 320x180. Voor beste kwaliteit: kies 360p.

Je hebt dus distributiebedrijven zoals Essent en Nuon en Eneco, die leveren de stroom aan huis in je stopcontact en je hebt bedrijven die energie opwekken, in centrales of met molens, en kabelbedrijven zoals TenneT; en dat handelt en gaat allemaal op Europese schaal lekker zijn gang onder de bezielende leiding van onze MilieuMinister Jaqueline Cramer en haar opvolger EnergieMinister Maxime Verhagen.

Die twee kerncentrales met gascentrale in Lingen op 30 km van de Nederlandse grens leveren zeker onze importstroom, zonder dat wij ons daarvoor in Nederland druk hoeven te maken over milieuvergunningen, want dat handelen ze in Duitsland wel af. Dan hoor je weer niets van Europa.
Ik kreeg ook laatst een Essent-enveloppe met daarop: a RWE company... grappenmakers, die Kohlen-Duitsers.
Ondertussen is de halve Rotterdamse haven Chinees, werd De Bank verkwanselt aan wat louche Belgen en zuinige RB-Schotten, vliegt de KLM vanuit Paris, is het streekvervoer ook Frans, Hoogovens Indiaas  en de Volkskrant Belgisch.
En wat gebeurt er als het eConomische wat tegenzit, dan gaat het kleine filiaaltje in Nederland als eerste dicht en de productie naar het moederland. Hoe staat het ook alweer met onze vliegtuigbouwer in Duitse DASA-handen en onze Nederlandse DAF-fabriek in Zweedse handen?
Willen we ook de regie over ons energie-beleid kwijtraken door alles, onder het mom van een open eConomie, aan buitenlandse partijen te verkopen?

De Nederlandse Energie Maatschappij is nog wel echt Nederlands, naar eigen zeggen. Niet Duits en niet Zweeds, dus goedkoper. Je ziet de commercials nu regelmatig op TV.
De energie die ze leveren is, naar eigen zeggen, zelfs 100% groen, want opgewekt door waterkracht. Die energie kom dus niet uit Nederland, misschien uit Noorwegen, daar hebben ze in elk zijdal van hun Fjorden een hydrocentrale aangelegd.

Vatten we het nog? en samen: Nederland importeert nu veel (kern?)stroom maar gaat straks veel stroom exporteren vanuit Noord-Nederland. Er is geen relatie meer tussen stoomopwekkers en stroomdistributeurs. En we bouwen ook peperdure afzichtelijke windmolens bij Urk, voor wie eigenlijk? Die molentjes doen samen 160 MW gemiddeld {*noot} over het jaar en dat moet 1 miljard aan belastinggeld kosten? Die centrales in de Eemshaven zijn 1600 en 1200 MW. Kunnen we niet veel beter nog wat waterkrachtcentrales financieren in Noorwegen of wat van die windmolens door de Duitsers (Siemens, Enercon; maken we ook al niet zelf) laten plaatsen in Rusland?
En gaan we wel zoveel verdienen aan al die stroom nu buitenlandse firma's die centrales bouwen en financieren? Komen die Japanners hier helemaal naar toe gevlogen met hun Japanse handleidingen omdat hier zo lekker weinig voor ze te verdienen is?
Hopelijk houden we er aan BTW en omzetbelasting nog wat aan over.

{*noot}
Dat zijn dus moderne eCo-oplichters, die Windparkers want zij verloochenen hun problemen en zwaktes in wat cijfergegoochel. 1,4 miljard kWh per jaar is 160 MW gemiddeld bij een nominaal vermogen van 450 MW en dus een jaarrendement van 35%, want het waait niet iedere dag windkracht 8. En dus heb je een gewone centrale van 450 MW parallel nodig die gemiddeld op een rendement van 65% meedraait. Zitten die kosten ook verrekend in het windmolenproject?
Ik goochel lekker mee, die RWEssent Kohlencentrale van 1600 MW kan op 20% biomassa gestookt worden, dat is dus 320 MW groene stroom en daarmee produceert deze Kohlencentrale dus 2 maal zo veel groene stroom als het windmolenpark.

13 opmerkingen:

  1. Maar op zo'n mooie windstille, zonarme winterochtend, zoals vandaag @Margreet, heb jij blijkbaar toch stroom om 09:21.... groen? of uit kolen of molecuulkern?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eemshaven is oké ♡schat♥, maar Urk niet.
    En €1 miljard belastinggeldsubsidie in Duitse molentjes stoppen is ook niet oké. (hopelijk overdrijft die burgemeester)
    Stop dat geld maar in een veelbelovend zonenergie-onderzoek ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm tja wij zijn wel eens bezig geweest met zonnepanelen op het dak want hier in de straat hebben behoorlijk wat huurwoningen een zonnepaneel op het dak.De woningbouwverhuurders vereninging heeft daar tijdens een renovatie met overheidssubsidie voor gezorgd.Toch voor ons is het een te dure investering.Het is wel duurzaam maar ja.......

    groetjes Novie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik woon in een plattelandsgebied zonder glasvezelkabelnet, daar zou het aan kunnen liggen maar bij mij hapert het filmpje.

    Het is al met al best wel droevig gesteld in Nederland met onze energievoorziening.
    Geen goede, nuchtere rationele informatievoorziening, geen goede nuchtere rationele beslissingen.

    Biomassa heeft niet de toekomst. Organisch materiaal moeten we zoveel mogelijk behouden en terug geven aan de aarde.
    De toekomst zit in energie uit zon, wind, water en aardwarmte en in minder/anders gebruiken van energie.
    mrjn

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Marjan, je zou hem op 240p kunnen proberen te bekijken ipv 360p. (rechts van het midden onderaan als hij speelt) Het is wel 10 min hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, gelukt. In drie etappes bekeken, ruim 75 % geconcentreerd.

    Geen verwarmingsmonteur in huis, wel drie pubers en vier meisjes van zeven die met zes pups spelen en waar ik met een half oog en een half oor op let.
    mrjn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Uit dit logje blijkt wel hoe ingewikkeld het allemaal is.
    Nederland is allang Europees geworden zo te lezen.

    Ik voel ook wel voor waterkracht uit Noorwegen CoW.
    Je hebt Lingen ook op het kaartje van de treintour gezet zag ik. :-)

    @ Margreet, ik zit nog bij de Nuon, vooral omdat ik daar nooit problemen heb maar als ik overweeg om over te stappen dan lijkt Greenchoice me de beste keus.
    Overigens ben ik niet van plan om zelf energie op te gaan wekken.

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het gegoochel met cijfers kan ik niet helemaal volgen. Windpark Noordoost beweert dat ze voor 900.000 mensen stroom kunnen opwekken, dat is een aardige moot. Waarom moet er een conventionele centrale parallel draaien? Kunnen we de energie nog steeds niet opslaan?

    Dat windmolens lelijk zijn is een kul-argument. De ouderwetse molens vindt iedereen prachtig. Nee, dan een kolencentrale of een warmte-kracht centrale, dat is mooi.

    En ik vind het een beetje verdacht dat meneer van Praag moderne steenkooltechniek en kernenergie tot de duurzame energieen rekent. Op het moment hebben we bijvoorbeeld in Asse in Duitsland een ondergrondse afvalopslag die radioactiviteit in het grondwater lekt. Een oplossing is duur, en wordt door de politiek op de lange baan geschoven. Volgens der Spiegel gaat dat nog jaren duren.
    http://www.fr-online.de/politik/nukleare-kumpanei/-/1472596/3376160/-/index.html

    Windenergie is zeker niet de efficientste en betrouwbaarste vorm van energie, maar het is technisch eenvoudig en het is nu beschikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dag, Margreet. Veel succes met je huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Bob, 500 MW nominaal vermogen windmolenpark, heeft een 500 MW nominaal vermogen elektriciteitscentrale nodig, want bij een windstille maandagwinterochtendpiek moet er ook voldoende stroom zijn voor het opstarten van de freesbanken en moffelovens. Vanochtend stonden de grote Raedthuys-molens bij Waddinxveen stil.

    Bij Zoeterwoude staan aan de A4 naast de Zelden van Passe (27 m vlucht) twee energiemolens van 65 m mast plus 36 m wiek = 100 meter totaal. De landmolens bij Urk worden 200 m hoog.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. even een groetje naar jou die midden in de renovatie zit te rommelen denk ik dan.FF doorzetten hoor straks is alles weer mooi opgeknapt!

    groetjes Novie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Kerncentrales dus!!

    Zeg.. HoofdRoLindacteur... dat eerste linkje werkt bij mij niet...pp

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tja.. wat stond daar ook alweer, in De Clant is Coningh: dat je maar een emailtje moest sturen naar PvdA-Jaquelientje Cramer en haar Duitse kolenvrintjes, dan kwam alles wel goed.

    Hallo profs.! Denk over de grens en niet zo provinciaal kleinstedelijk Hollands:
    EUROPA!!! weet heusch wel wat goed voor ons is.

    Die Eemshaven-centrales zijn al in aanbouw hoor.. en je kunt er meer groene stroom mee opwekkend dan met dat Urkse windmolenpark. Dat staat natuurlijk niet in de brief.

    BeantwoordenVerwijderen