dinsdag 24 januari 2012

Dusk: Extinctie en Suppressie

Slechts enkele soorten van de Synapsida-voorouders van de zoogdieren overleefden de Permische extinctie van 252 mjg.

De Lystrosaurus was een paar miljoen jaar aansluitend aan de Permische-extinctie heer en meester op het land, waarschijnlijk was wel 50 - 90% van de landdieren een Lysterosaurus. Een rustige vruchtbare periode zonder vijanden. Ly was ongeveer een meter lang en een planteneter; een soort van varken. Op het stemmige plaatje links lijkt hij een kale, gladde huid te bezitten, er zijn ook andere plaatje waar hij een stevige vacht heeft.

De Thrinaxodon was ongeveer zo groot als een kat, 50 cm, en waarschijnlijk een omivoor. Hij is wat jonger dan de Lystrosaurus. Hij behoort tot de cynodonten, hondtandigen, en had waarschijnlijk al wat meer kenmerken van een zoogdier: warmbloedig en dus ook haren en een vacht, maar legde waarschijnlijk nog wel eieren. Mogelijk zorgde ze al voor hun nageslacht, maar waren nog niet levendbarend.
De Morganucodon leefde ongeveer 205 mjg. Inmiddels zijn de zoogdier-voorouders gekrompen tot een rat. Dit plaatje van wiki is van een levende muis met dezelfde grootte en bouw, de Suncus murinus. Lengte ongeveer 10 cm met een schedel van 4 cm. Leefden waarschijnlijk kort, legde nog wel eieren.
De ontwikkeling van de zoogdieren verloopt gelijktijdig met de dinosaurussen, vanaf 225 mjg - 65 mjg. In die periode floreerden de saurussen (reptielen) en veroordeelden de proto-zoogdieren tot een schamel niche-bestaan in de marge als dino-voer. 165 miljoen jaar overschaduwd in de wachtkamer leverde bij de a.s.-zoogdieren een heel scala aan overlevings-eigenschappen en -trucs op:  ze leefden (als molratten) in holen, waren warmbloedig en konden er daarom 's nachts op uit om zich met insecten te voeden. Ze werden levendbarend en voedden de jongen veilig in het hol met moedermelk op. Deze eigenschappen hebben meegeholpen de aankomende K-T-extinctie te overleven. Toen die rook was opgetrokken bleken al die nare roofdier-dino's verdwenen, zodat de zoogdieren de hele planeet opeens voor zichzelf hadden.
Evolutie kon heel lang niet echt spannend worden bij de zoogdieren. Het waren, kort door de bocht, 150 mj lang varkens of ratten, een voorgeschiedenis die zijn diepe sporen lijkt te hebben nagelaten bij Homo sapiens.



De penibele situatie bij de zoogdieren voorafgaande aan de KT-dino-extinctie 65 mjg bestond uit 4 groepen: 1 ouderwets eierleggende en 3 met innovaties: levendbarend, buidel en placenta.

1. Cloacadieren, snaveldieren, eierleggende zoogdieren of monotremen (Monotremata, wezens met één gat) Bekende nog levende twijg: het vogelbekdier of Platypus. Directe voorouders onbekend. Er zijn nog meer monotremen in leven zoals de vachtegel of de mierenegel. Ze leggen eieren als reptielen met hun cloaca. (riool, één opening voor urine, ontlasting en eieren) Ze zijn warmbloedig, hebben een vacht, een onderkaak uit één bot en drie gehoorbeentjes.
Ze hebben melkklieren om de jongen te voeden, maar geen tepels.

2. Multituberculata primitieve zoogdieren, uitgestorven 35 mjg. Langstlevende zoogdier ooit, 120 mj , meest succesvolle, gediversifieerde zoogdier. Mogelijk levendbarend. Grootte varieerde tussen rat en bever.  Heeft waarschijnlijk het loodje gelegd in concurrentie met moderne knaagdieren. Op de foto rechts doet een hongerige dino zich te goed aan een malse multituberculata.

3. Metatheria of Marsupialia, de Buideldieren. Vrouwtjes hebben twee baarmoeders, en vaak ook een buidel met tepels. De mannen hebben 2 penissen !? Geen placenta maar een eiwitzak die het embryo voedt. Genoeg stof voor een extra logje eigenlijk. 
Rechts een Tasmaanse Tijger of Buidelwolf, jammerlijk uitgestorven door jacht in 1933.


4. Placentadieren of Eutheria
Broeden het amniote ei inwendig uit, in de baarmoeder. Voor het voeden van het embryo zorgt de placenta, die in verbinding staat met bloedsomloop van de moeder. Het breken van de vliezen staat gelijk aan het openbarsten van een (kippen)ei.


Wanneer is een dier een zoogdier? volgens Paleontologen. 
Zoogdieren hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken:
  • haren en vacht
  • warmbloedigheid
  • levendbarendheid
  • melkklieren
Helaas fossiliseert zacht weefsel niet en vinden de paleontologen alleen botjes en veel tanden om mee te puzzelen. Bovengenoemde zoogdier-eigenschappen kunnen dus alleen indirect worden afgeleid, levendbarendheid uit bijvoorbeeld de grootte en de stand van botten in het bekken.
Volgens de paleontoloog zijn daarom 3 piepkleine middenoor-botjes het belangrijkste kenmerk van een zoogdier : hamer, aambeeld, stijgbeugel + trommelvlies. Dit zorgt voor een goed gehoor, wat voordelig is bij nachtelijke excursies.
De evolutie van deze 3 botjes is ingewikkeld, zie het plaatje links, bij vissen bestaat de onderkaak uit verschillende botjes, die uiteenvallen bijvoorbeeld tijdens het bereiden van een vissoep.

Ontwikkeling van hamer, aambeeld en stijgbeugel.
De stijgbeugel is geevolueerd uit een kieuwboog (rechts), de hamer en aambeeld assistentie uit de onderkaak (links). Uit het aantal tanden in de kaak en de bijbehorende gebitsformule kan ook veel over het gevonden fossiel worden afgeleid.  De huidige mens heeft 2.1.2.3: 2 snijtanden, 1 hoektand, 2 valse kiezen en 3 ware kiezen in een kaakhelft.

10 opmerkingen:

  1. Wat is KT, in KT-Dino-Extinctie? Of had ik beter moeten lezen?
    Jammer inderdaad van die buideltijger. Die was wellicht kanshebber om nog een heel eind verder te komen in de evolutiestrijd.
    Zo'n buidelsysteem lijkt me in veel opzichten ideaal. Handiger dan eieren (lastig mee te nemen en als je ze achter laat, worden ze koud, of te warm, of iemand eet ze op of....). Een buidel heeft ook veel voordelen ten opzichte van het placenta-systeem. Je hoeft niet te bevallen van iets groots; je kunt het embryo al in een vroeg stadium zien en aanraken en met een paar kleine aanpassingen is het wellicht ook bruikbaar in een eusociaal systeem. De koningin baart elke dag een embryo en hulpmoeders broeden het uit in hun buidel.
    (trrd mlrt wr)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, sorry mlrt, mijn fout. Omissie is inmiddels bijgewerkt.

    Inspirerende buidel-vragen en -opmerkingen; dank.

    OT over zoogdiervacht: ik hoorde laatst bij QI dat de mens nog steeds evenveel haarfollikels heeft als de chimpansee.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OK, dank. Daar was ik nooit opgekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat is het verschil tussen placenta en levendbarend?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een placenta is een speciaal gevormd lichaam uit het chorion van het amniote ei, het embryo kan daarmee van extra voeding worden voorzien vanuit de baarmoeder.

      Een ei kan ook inwendig worden uitgebroed, zonder extra navoeding, waarna het ei uitkomt in de baarmoeder.
      Het vogelbekdier broedt inwendig 28 dagen en nog 10 dagen extern op haar eieren.

      Verwijderen
  5. Heel interessant, en ook voor on- en eenzijdig geschoolden als ik goed te lezen.
    ‘Ze werden levendbarend’ - daar heb ik wel een vraagteken bij. Ik begrijp dat ze er lang op konden oefenen, maar die overgang moet toch wat lastig zijn geweest. Is daar ook een handige wandplaat over?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het evolueert langzaam, 1 dag extra in de cloaca, 2 dagen... tot dat er opeens één uitkomt voor het leggen. Of je leest ook wel dat evolutie sprongsgewijs gaat. Het is allemaal wel boterzacht, want levendbarend fossiliseert niet. Ze hebben laatst nog Dino-eieren gevonden met daarin nog embryo's. Die kunnen we wegstrepen.

      Voor de meeste dieren (en ook planten) is de basis: ei wordt bevrucht en embryo groeit totdat het ei uitkomt.

      Verwijderen
  6. Heb alles al een paar keer gelezen hoor, mooie logjes Kokey en wat is de evolutie toch fascinerend.
    Als de dino's niet uitgestorven waren dan had de wereld er heel anders uitgezien, misschien waren wij er dan niet eens.
    De evolutie hangt volgens mij van toevalligheden aan elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Willie, dan waren we misschien wel allemaal naakte molratjes die diep onder grond in burchten samenleven

      Verwijderen