vrijdag 26 oktober 2012

Planten Evolutie: Bloem Kracht

Oorspronkelijke BBC titel: Powers of Flowers. Want het woord bloem was nog helemaal niet gevallen in de eerste aflevering Leven uit Licht. YTtjes (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4).

Eerst op herhaling: Bloemen en Bijen in Leidse Hortus zonder plantjesfreak.

140 mjg, de aarde omvatte één groot continent: Pangea, geheel gevuld met dino's, aangevuld met wat marginale zoogdieren. Dan pas, na 260 mj planten op het droge, wordt de eerste bloem gevormd....denkt men, want het hoe en waarom is al een raadsel sinds Darwin.

New Caledonia ligt in de stille oceaan op het verzonken continent Zealandia (Zeelandië omdat Nieuw-Zeeland er ook deel van uitmaakt) met een unieke biodiversiteit. Dat komt omdat Zeelandië 80-90 mjg losbrak van Australië en sindsdien (evolutionair) zo geïsoleerd is gebleven van de andere continenten dat het nu nog een goed beeld geeft van de vegetatie van de aarde 140 - 60 mjg ten tijde dat de planten met bloemen ontstonden.
De aarde werd lange tijd, sinds het carboon (360 - 300 mjg), beheerst door twee naaktzadige spelers: de coniferen en varens.
Een naaktzadige of Gymnospermae gebruikt de wind of water voor reproductie en voortplanting. Mannelijk micro-sperma (ook wel pollen of stuifmeel genoemd) wordt in hoeveelheden van 10 miljard per boom bloemvrij van mannelijke kegels naar vrouwelijke eicellen in vrouwelijke dennenappel(kegels) geblazen. Tot de naaktzadigen behoren oa de naaldbomen en coniferen, de cipressen, de dennen en de apenbomen. Op New Caledonia leeft nog een uniek levend-fossiel dennen-geslacht met 'wortels' van 200 mj: de Araucaria columnaris, Cook Pine, natuurlijk vernoemd naar Europese ontdekkingsreiziger James Cook.

De tweede grote voorbloemse naaktzadige speler is de varen, hun wijze van voortplanting is ook beperkend. Ze zijn aangewezen op een vochtige omgeving om hun spermacellen met zweepstaarten naar de eicellen te kunnen zwemmen. Uithoudingsvermogen: 2 uur.
Links op New Caledonia staan twee relieke boomvarens uit de Cyatheacea-familie: Cyathea intermedia.

140 mjg was er weinig biodiversiteit met maar een gering aantal soorten coniferen en varens, ongeveer 1% van de hoeveelheid planten die we nu kennen. Het dierenrijk was ook niet erg divers en gevarieerd. Ongeveer 700 verschillende dinosauriërs, nu zijn er alleen al 5000 soorten zoogdieren. Een monotone groene wereld die snakte naar wat meer kleur en afwisseling.

Op New Caledonia is ook de Amborella plant bewaard gebleven. Amborella Trichopoda is de dichtstbijzijnde nog levende verwante van de eerste bloemplanten. Bladeren van planten muteerden in bloemblaadjes, de bloem zit vol pollen en die worden door een insect als een DHL-koerier naar een volgende plant gebracht. Vaste bezorg-adressen en snelle betrouwbare koerier geeft een groot voordeel t.o.v. de toevallige op goed geluk voortplantingsmethoden met wind of water.


Monkey Puzzle Tree (Slangenden of Apenboom) wordt 500 jaar oud en start pas met voortplanten als hij 40 is. Een kleine bloemplant begint echter al na 4 maanden met voortplanten.  Dus in de tijd dat de conifeer één nieuwe generatie produceert heeft de bloemplant er al 120 afgeleverd. En bij elke nieuwe generatie is er een kans op een genetische mutatie, die mogelijk een nieuwe eigenschap levert om te kunnen overleven.

Tankwa Karoo wild flowers
Hoe sneller de levenscycli elkaar opvolgen hoe sneller de soorten kunnen aanpassen, bijvoorbeeld aan nieuwe vijandige omgevingen zoals de Tankwa Karoo woestijn in Zuid Afrika. Het regent daar elk jaar maar 2 maanden. Daarom ontwikkelen de planten kleuren om de insecten te lokken en op tijd klaar te zijn met voortplanten voordat de droogte weer intreedt. Orange Gazanias. De bloemplanten stellen als lokkertjes en beloning nectar, suikers ter beschikking voor de pollinators, de bestuivers. (Het markeert dus ook het begin van economisch handelen ;) Nectar van de Strelitzia (Bird of paradise flower for Humming bird) heeft een 3 maal zo hoge suikerconcentratie als Coca-Cola. 100 mjg verschijnen de bijen geëvolueerd uit carnivore wespen die genoeg kregen van vlees. Hun lichaam is geheel behaard geworden om zo veel mogelijk stuifmeel mee te kunnen nemen. Bloemen stimuleerden biodiversiteit en sponsorden het met hun nectar. De bloemplanten of bedektzadigen deden nog een tweede uitvinding: zaad. Dubbele bevruchting met twee kernen in een stuifmeelkorrel, de één bevrucht de eicel, de andere dient als voedsel in bevruchte kiemzakken en vormt een beschermende buitenlaag. Zaden kunnen zodoende lang in kiemrust 'slapend' blijven en pas bij goede omstandigheden (regen) ontkiemen.  

Tussen 120 en 90 mjg explodeert de evolutie.  De bloembomen vormen grote tropische regenwouden. Bloemplanten verdampen veel water via hun stomata. Sommige bomen verdampen wel 5000 kg water per dag. De planten creëerden 90 mjg meer wolken en meer regen en  creëerden aldus een cyclus van voortdurende regenval;  80% van de regen in regenwouden is afkomstig van de planten zelf.
Al dit verdampende water begon het klimaat op aarde te veranderen. De omgeving van het Amazone regenwoud is 5 ºC koeler door de energie ontrokken door verdampend water. Regenwouden herbergen, geschat, 40 - 75 % van alle biodiversiteit, en zorgen voor zuurstofproductie.
65 mjg was het glorieuze tijdperk van de regenwouden.


Een 10 km doorsnede asteroïde slaat in op aarde. KT-extinctie. De dino's sterven uit en ook veel planten gaan dood aan vuur en aan zure regen.
De planten startten daarna met de distributie van hun zaden door zoogdieren: ze ontwikkelden fruit en konden daardoor kilometers ver hun zaad laten verspreiden. 
55 mjg evolueerde een groep zoogdieren op basis van fruit: primaten, lemurs, apen, en ontwikkelden sterke gereedschappen om bij het fruit in de bomen te komen: sterke armen, schouders en handen om goed in bomen te kunnen klimmen. Meeste primaten eten voor 70 - 90% fruit. Om te voorkomen dat fruit wordt geplukt en gegeten voordat het zaad rijp is ontwikkelden de planten kleursignalen: kersen worden vuurrood en smakelijk zoet als het zaad rijp is. Primaten waren kleurenblind net zoals de meeste zoogdieren.  Ze konden geen rood zien. Vroege zoogdieren hadden maar twee typen kegeltjes, groen en blauw. Met kegeltjes voor rood licht erbij konden ze gemakkelijk rijp fruit vinden.

Planten zijn autotroof maar kunnen niet rondlopen, dus namen ze rondzwervende klaplopers en andere  heterotrofe profiteurs in dienst om ze, tegen een karig loon in eetbare natura, in de logistieke distributie behoefte te voorzien.

Verder lezen: Biodiversity of New Caledonia; New Caledonia rain forests.

Deel III Planten Evolutie: Uitdager Gras

41 opmerkingen:

  1. een echt wetenschappelijk log weer
    voor de liefhebber

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeg Cor, ben jij eigenlijk biologieleraar in het echte leven?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik geloof dat Cor hier niet zo vaak meer langskomt.
    nee Bob, volgens mij is dit zijn hobby.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zal Cor es ff aan zijn jasje trekken, dit lijkt nergens naar! :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lijkt nergens naar? Dat die Cor niet reageert op de vraag van Boterletter?

      Verwijderen
  6. je moet je kleine schare volgers wl netjes te woord staan he

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die kooktip voor de kerst staat er nu bijna een jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wacht tot het een jaar is, na 24 december, dus in 2013 gaat hij eraf.

      Verwijderen
  8. Reacties
    1. Nee, dat heeft geen invloed. Alleen een nieuw logje kan haar redden.

      Verwijderen
  9. Reacties
    1. Nou ja..een moeder laat je nooit in de steek hoor!!

      Verwijderen
    2. mlrtkoninginnen wel.

      Queen-mother Mole-rat paart alleen met ‘select suitors’ suppressing fertility in both the females and the males around her by bullying them.

      Om biodiversiteit te bevorderen en inteelt te voorkomen zorgt ze voor een groot verloop in 'mating suitors' door regelmatig af te danken.

      Verwijderen
  10. oh sorry
    "over de doden (hoi oligoi blogland) niets dan goeds"

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Haha, na lange tijd weer eens hier bijgelezen. Mooi om te zien dat 'het gedachtengoed' nog leeft en dat er hier verder ook niet echt veel veranderd. Boeiend logje, leuke insteek weer, de evolutie zo samen te vatten alsof wij hier zijn als knechtje van het plantenrijkdom.
    Toevallig was er behoefte aan iets dat vruchten lust, handjes heeft om ze te plukken, ogen die kleur kunnen zien en beentjes om de zaden te verplaatsen.
    Binnenkort moet ik toch maar eens een tripje naar Leiden plannen.
    Mlrt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha mthr mlrt op jaarlijkse inspectietocht ziet dat het goed is.

      Zoals u kunt zien, zijne excellentie, zijn wij ook in 2012 elkaar trouw gebleven in ons rococo-adagium; onderzoeken alles en behouden het goede.

      Verwijderen
  12. niet echt veel veranderd?, alles verandert voortdurend en toeval bestaat niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nou ja mrgrt, dat is wel heel streng evolutionair gedacht. Er zijn altijd toevallige mutaties, alleen een succesvolle zal overleven en zich kunnen voortplanten.

    Hoe vind je mn traditionele Kerst-boudoir sjabloon? Je hebt nog niet je traditionele afkeur gereageerd.
    Tradities veranderen niet of heel weinig.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja leuk hè, dat stukje kwam gewoon weer boven water toen ik dat sjabloon van vorig jaar uploadde. Alleen de reactie-indeling is nu verouderd.
    Kerst is elk jaar hetzelfde, dat is idd geruststellend en net niet saai omdat het maar een paar dagen per jaar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. maar soms wel vermoeiend ppp
    en het kan wel 2 dagen per jaar zijn, maar er zijn lui die de kerstversiering een maand hebben staan hoor p

    BeantwoordenVerwijderen
  16. In landen zonder Sinterklaas beginnen ze nog eerder.

    Ik kwam laatst iemand tegen die helemaal verslaafd is aan kerstkaarten, als je die per ongeluk vergeet er één te sturen...ppp

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Jij stuurt ook altijd heel leuke! die wil je niet missen.
    Ben je nog in kerststemming?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dat new Caledonië lijkt me een interessante plek. Toch eens kijken of ik die BBC serie te pakken kan krijgen. Want deze informatie smaakt naar meer.

    Hm... ook is bewezen dat het kan: chatten per weblog. Ik voel me bijna een indringer. *sluipt weer snel naar eigen blog.*

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Leuk @Plato, ik wil wel met je mee. Of naar Madagaskar, dat schijnt ook heel bijzonder.

    Veel lezers komen hier niet idd, als je goed kijkt zie je er nog een anonieme queen mlrt tussen staan.

    O er is ook weer een reactie van @margreet, ja onze kerstboom staat nog hoor, zolang het donker is koesteren wij de spaarzame lichtjes. Een kerstboom heeft toch niets met geboorte van Jezus te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. En Bob..
    Wij chatten overal Plato,dat is de moderne tijd he.
    Ik voel me op jouw blog eigenlijk ook vaak een indringer :p

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Tja Co, je moet gewoon wekelijkse 'tegen'bezoekjes overal brengen, dan krijg je geheid veel reacties!
    Het principe 'voor wat, hoort wat' geldt hier in blogland.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Niks voor jou he, maar het is wel eeuwig zonde van al je mooie werk dat het (bijna) niet gelezen wordt. Misschien kun je er de boer mee op?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Trouwens Plaat, chatten doe je toch meestal als je beiden tegelijk aanwezig bent he, dat is hier dus niet zo.
    Dus wat je nu eigenlijk echt bedoelde?

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik zit hier nu iig in mijn eentje te zogenaamd Platoons chatten.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. gekkie, als je nu eens bij platoon ging chatten, misschien is dat minder eenzaam.
    Zitten er ook (s)chatjes voor mij bij?..pp

    BeantwoordenVerwijderen
  26. nee die doe ik per mail p
    nou je ziet toch wel wat voor jou is schat pff

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik ben dezer dagen wat in de COntramine, sorry.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Zeg eh..inmiddels is het al Blue Monday en nog staat hier de kerstboom?

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Moettie weg? Als de sneeuw weg is en het om 8uur weer licht is: 8 februari.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Nee hoor ik plaag je, je bent hier zelf tegenwoordig de baas he pp
    Mijn oude behangetje is eigenlijk ook wel heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen