donderdag 15 maart 2012

Grande EVinale & Verantwoording

De evolutie van de gewervelden in herhaalde retrospectie. Terugkijkend valt op dat we God onderweg ergens zijn kwijtgeraakt. Zeer waarschijnlijk tijdens de ondergrondse 165 miljoen jaar. Misschien schaamte over het feit dat Zijn 'schepping' maar evolutionair langzaam vooruitgang boekte en dat het geprognosticeerde eindschepsel steeds verder van Zijn ideale 'evenbeeld' aan het wegdrijven was.  Hij heeft Zich er nog uit te proberen redden met 2-Petrus-3:8 'Eenen dagh by den Heere is als duysent jaren, ende duysent jaren als eenen dagh'. Maar met dergelijke cultuursprookjes scoor je anno 2000+ geen respect- en aanzienpunten meer. Cultuur is inmiddels ontmaskerd als een bundeltje gedragsafspraken binnen een (prim)apenstam. Ook nog wel kwantificeerbaar, want de best samenwerkende apenstam verwerft het koninkrijk der aarde.  De cultuur die het mogelijk maakt om groepsgewijs aan de lopende band BMW M5's  in elkaar te  schroeven is veruit superieur aan de cultuur van de groep die zich nog individueel de kop breekt over het opknopen van handgeweven vodden. Maar wie het dwaze niet eert, is de wijsheid niet weerd.

We dwalen af, het wordt tijd voor een nieuw onderwerp, maar eerst gaan we nog even heerlijk de biochemische evolutiediepte in.

Van opstandige zakpijplarve naar mens. Ik ben nog op zoek naar een plaatje waarin de mens als ecologische ramp wordt afgedaan en waarin fier aan top van de evolutieboom een paradijsvogel wappert. De mens is een onverbeterlijke egocent. Wel een mooi evolutie-overzicht gevonden met nu eens plaatjes van vrouwen als prima donna opperwezens.

Om te reproduceren en te leven bezitten alle organismen op aarde DNA. Hiermee kan 'nieuwbouw'informatie worden doorgegeven uit het genenarchief boordevol 'bouw'plannen en -tekeningen.
Even middelbare schoolstof herhalen: chromosomen, histonen, genen, DNA-helix-dubbelstreng. Een gen is een stukje erfelijk materiaal, waarmee organismen erfelijke eigenschappen doorgeven aan hun nageslacht. 'Erfelijke eigenschappen' rare term en definitie. De Nederlandse wiki is eigenlijk alleen maar geschikt als inleiding en om snel in de Engelse of Duitse te komen.
Door replicatie kan het DNA verdubbeld worden en een exacte kopie worden doorgegeven bij celdeling. Een enzym ontwindt de dubbele DNA-spiraal en een ander enzym ritst de twee strengen uit elkaar zodat ze ieder weer tot een dubbele helix kunnen worden opgebouwd.
Een gen is een stukje dubbelstreng met gecodeerde informatie. Zoals bijvoorbeeld het Hox-gen. Dit gen regelt de basisstructuur van het organisme zoals plaatsing en ontwikkeling van de verschillende ledematen tijdens de embryonale fase. Ze liggen in clusters bijeen.



Gezellig rustgevend toch, zo'n rustiek ronddraaiende helix? 

Bij nauwkeurige analyse van deze Hox-bouwstenen van het DNA blijkt dat gaandeweg de evolutie flink aan het DNA verbouwd is, eigenlijk is meer van toepassing: aangebouwd is. De basis is gelijk gebleven, zodat sinds het opstandige kikkervisje alle dieren als een kikkervisje met kieuwen beginnen: er is nauwelijks verschil tussen een haai-embryo en een mens-embryo.
Waar een haai niet verder doorgroeit en ontwikkelt is deze kikkervis-embryofase van de mens pas een heel pril begin. Er moeten vervolgens nog een heel veel DNA-Hoxblokjes worden afgewerkt, voordat dit embryo op een mens gaat lijken.

De kieuwen bijvoorbeeld gaan bij de mens helemaal op de schop en de wandel om te eindigen als het fameuze unieke zoogdierkenmerk: aambeeld, stijgbeugel en hamer.

In dit plaatje zijn overeenkomende Hox-genen voorzien van een gelijke kleur.  De volgorde is hetzelfde bij vlieg en mens en zorgt bij beide voor 'de aanbouw' van overeenkomende delen bij het dier en zijn embryo/larve. Links de mens en rechts een ongewervelde fruitvlieg. De mens heeft 4 Hox-genen op 4 verschillende chromosomen.
Is er een hemelsbreed verschil tussen de fruitvlieg en de mens, neen dus!

Als we de Hox-en van de mens en een poliep vergelijken zien we ook grote overeenkomsten. De mens heeft nog steeds de oer-basis-vorm van een zakpijp met hol (spijsverterings) kanaal afgewerkt met kop & staart. In de loop van de evolutie hebben de gewervelden er een groot middendeel bij gekregen.
Een ander voorbeeld is de positie van de testikels van de haai en de mens. Bij de haai liggen deze vlak bij de kop.
Bij de mens ontstaan de testikels en de ovaria ook vlak bij de kop. Dat is wel logisch want voortplantingsorganen hebben poliepen natuurlijk ook. Vervolgens moeten deze glanden in het nieuwe middendeel zakken, bij de vrouw tot in de buikholte en bij de man tot in een zakkige huidplooi buiten het lichaam. 

Dat alle van de vis afstammende dieren starten als kikkervis-larve heeft nog tot grote controverses geleidt bij de onderzoekingen en publicaties van Haeckel.

Ernst Haeckel,  een Duits romantische Naturforscher uit de Goethe-traditie en tijdgenoot van Darwin, is beroemd vanwege zijn prachtige tekenkunstwerken en misschien ook wel omdat hij als 'der wichtigsten Wegbereiter der Rassenhygiene/Eugenik in Deutschland' betrachtet wird. Hij kon zo mooi schilderen dat hij de werkelijkheid wel eens uit het oog verloor. Een echt cultuurmens dus. Maar hij was wel de eerste die een levenstamboom (durfde) te tekenen. Dus hulde, al heb ik moeite met de titel. Hier nog een grotere versie.

Haeckel hing de theorie aan waarin, tijdens de embryonale ontwikkeling van een dier tot zijn uiteindelijke volwassen vorm, alle stadia van zijn evolutie worden doorlopen. Zo zou men volgens Haeckel bij zoogdieren eerst een ééncelligenstadium kunnen waarnemen, dan een vissenstadium, dan een reptielenstadium enz. tot de uiteindelijke volwassen vorm. Haeckle missie was om duidelijk uit te leggen waarom alle gewervelden kieuwen en staarten hebben tijdens hun embryonale ontwikkeling. 
Om zijn theorie te ondersteunen tekende hij een mooie plaat met de ontwikkeling van de vis, salamander, schildpad, kip, varken, rund, konijn en de mens. Volgens critici heeft Haeckel vooral de eerste rij overdreven identiek getekend. Gebleken is dat de embryo's niet alle stadia van de evolutie geheel doorlopen, er worden bijvoorbeeld geen werkende kieuwen gevormd bij de zoogdieren, maar slechts kieuwen in eerste aanleg, die dan vervolgens op stap gaan naar hun nieuwe bestemming.

Deze compositiefoto is gemaakt in 1997 door Michael K. Richardson (Brit te Leiden) en Stephen Jay Gould. Je vind deze plaat veel op reli-sites als bewijs dat Haeckel heeft gelogen en dat evolutie-theorie daarom niet waar is. Een grote, uitgebreide hires-versie staat hier.
Gould zegt: "Haeckel overdreef de overeenkomsten met idealiseringen en omissies" Richardson zegt: "Haeckel's tekeningen zijn belangrijk voor de phylogenetische theorie, als leerhulpmiddelen en als bewijs voor evolutie", maar "one of the most famous fakes in biology."
Ik ben niet zo geschokt eigenlijk, rekening houdend met de periode waarin Haeckel ze vervaardigde op basis van werk van anderen en met het feit van de onwetendheid over DNA.

Ik ben veel meer geschokt door het feit dat God en zijn ondermaanse discipelen nu alweer 150 jaar Darwin-verstoppertje spelen en hun culturele onzin en waandenkbeelden als wetenschappelijk zand in ieders ogen blijven rondstrooien. "Es verdrießt die Leute, dass die Wahrheit so einfach ist" waarschuwde Goethe al.
De mens als kroon op de schepping? Nee, statisch gezien niet, slechts een heel klein deel van de wereldmensbevolking heeft enkele individuen voortgebracht die mogelijk voor een nominatie in aanmerking zouden kunnen komen.

 


Verantwoording
Evolution_of_mammals
Primate
Evolution
List of transitional fossil
Embryo Drawing
Hox gene



8 opmerkingen:

  1. Vandaag een prachtige aflevering gezien op België, Canvas. Wonders of the Universe, over tijd.
    Alles verandert tot er niets meer is.

    Leuk, dat overzicht met vrouwen i.p.v. mannen.
    Wonderbaarlijk dat het bijna altijd goed gaat met het DNA en de genen, bij zo een ingewikkeld proces zou je veel meer mislukkingen vewachten.
    ( Miskramen ? )

    Leuk, de vergelijking van de mens als een basis met (veel) aanbouw.
    Haeckel zat er toch niet ver naast, mooie tekeningen.
    En wie zou jij dan noemen als gelukte individuen? :-)
    Mooi log, Kokey.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je, Willie.

    Prof Brian Cox, ik heb ze destijds op de BBC gezien en er ook van genoten.
    Ik zou er nog eens een logje aan wijden.
    Uiteindelijk heb ik toch wel iets onbegrijpelijks geschreven over entropie. Ik denk dat die aflevering daar over ging, zat hij in de woestijn met een zandkasteel?

    Mooie titel voor @margreet haar nieuwe blog: Alles verandert tot er niets meer is...ppp ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, hij maakte met een emmertje een zandkasteel.
    Je logje 'entropie' bevat veel informatie uit de BBC aflevering Tijd.
    Toen ik zat te kijken, dacht ik aan de chaos in een huishouden, als je niets doet, wordt het vanzelf erger. Dat had ik uit jouw logje. :-)

    Voor je met het eerste logje begon, had je ter voorbereiding de BBC-serie gezien. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Willie, ze werden in maart 2011 op de BBC uitgezonden.
      Fijn dat er toch soms nog iets je bijblijft uit mn logjes...;-)

      Verwijderen
  4. Mocht ik weer eens opnieuw beginnen, neem ik het in overweging. :)
    Hmm..die chaos in(o.a.) het huishouden....eh....ppp

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die nare tweede wet van de huishouddynamica...sommige mensen hebben daar echt veel last van.

      Verwijderen
  5. WAt een onzin verhaal , Haeckel loog bewust, omdat er nog geen enkel bewijs voor Darwins onzin was. Kieuwen heeft de mens nooit gehad, de plooien eindigen idd in de gehoororganen, waarom ze dan kieuwen noemen. Evolutie is een sprookje, het leukste om te zeggen tegen deze religieuzen is ze te vragen waar alle miljoenen overgangsfossielen zijn, ze zijn er namelijk niet. Tevens de bewering dat een banaan en de mens dezelfde voorouder hebben, een rots waarop het miljoeoenen jaren regende, tuulijk in een rots zit de basis voor alle DNA? De eerste 5 stappen van evolutie-dwz Big bang->vorming van de elementen- vorming van sterren- vorming van leven uit niet leven- vorming van het ene dier in een ander is als je er goed over nadenkt , zo'n gigantische onzin dat de sprookjes van Grimm absolute werkelijkheid lijken. Evolutie is kolder

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk die anoniemen deez aard die nog in waandenkbeelden als schepping en hallucinaties als God en Theepotten geloven.

    Darwin's theorie staat al 150 jaar wetenschappelijk als een huis zonder ook maar van zweempje van weerlegging.
    Sterkte met de hersenschimmige fantoomreis door Gods waanvoorstellingen.

    BeantwoordenVerwijderen