donderdag 15 september 2011

Die Dome und KoKathedralen von München

Domus Dei betekent Godshuis; de Kathedraal van het Aartsbisdom München & Freising is bekender onder haar oude naam Frauenkirche, terwijl de oorspronkelijke Bisschopszetel, de Freisinger Dom, tegenwoordig de KoKathedraal is.
München is de RKK-hoofdstad van Duitsland en blaast vanzelfsprekend een stevig partijtje mee in het RKK-verheerlijkende RoKoKo-koncert.
Er staan zoveel pronkkerken dicht op elkaar gepakt in het Zentrum van München, dat ik de draad haast kwijtraakte in mijn fotokollektie. We zullen streng redigeren, van iedere Domus Sakralus 2 foto's en een panorama.

De Frauenkirche of Münchener Dom heeft een bewogen Baugeschichte sinds zijn eerste steen in 1158; Barockisiering, Regotisiering, grote Umbau en Neugestaltung tijdens en na WOII. Het interieur oogt nu heel sereen, ingetogen en protestants en helemaal niet RoKoKo. Een paar kleine panorama's op Muenchner-Dom. Sorry, maar kennelijk geen foto's door RoKoKoteKort.


Dan maar snel naar de Alte Peter, de oudst vermeldde kerk nabij de Monniken (Mönchen) nederzetting. In de 18-e eeuw omgebouwd in de RoKoKo-Stil o.a. door een broertje Asam. De Purifikationswelle sloeg Oude Peter over al waren er wel  groene, gele en grijze renovaties.  Twee Sprengbomben Volltreffer sloegen op 25 februari 1945 de Oude niet over waardoor zijn lot aan een zijden draad kwam te hangen. Er is inmiddels weer een echt 360º-panorama.
De Heilig-Geist-Kirche werd ook niet overgeslagen door de Asam-broeders RoKoKoisierung en de 20e eeuwse Voltrefferisierung. Alles keurig nagelneu wiederaufgebaut. Geen Panorama wel zeven gaven van de H-G.


Dan maar de Jezuïeten St. Michael, overgang van Renaissance naar Barock 1585. Zentrum van de Kontrareformatie in Baiern, eerste renaissancekerk ten noorden van de Alpen; dat wordt smullen.
De kerk is gewijd aan de Aartsengel Michael, die in de Kampf om het ware Gloof alle Booswichten (Protestanten) deser Wereld met de Lans doodt.  Het Interieur is een Uitbeelding van de Triomph van het Katholizismus als wahre Christendum tijdens de Kontrareformatie. Prachtige Panorama's, Fullscreen bekijken.
St. Michael heeft een tonnengewelf dat, tegen alle pessimistische verwachting in, zijn pronkvolle celebratie tot eind 1944 volhield. Toen spiesde de Bomberlans van de Engelsaksische Protestant ook Michael's zeepbel door en kon de DogmaStrijd 'Ware Gloof' definitief achter slot en grendel in een touristische RoKoKo Museumbibliotheek.
Sakreren van Heilige-Geisten, Liebe-Frauen, Alte-Peters en het doorklieven met Krieger-Michaels lans van afwijkend-brein-halucinerende monotheisten heeft Baiern en Duitsland weinig goeds gebracht. Hoogste tijd voor een nieuwe religie.

Maar eerst kijken we nog even in de RoKoKo-Showroom aan huis van de Asam-broers. Deze kerk is smal en als pijpela-rijtjeskerk van 8 x 20 meter ingeklemd tussen woonhuizen zodat alleen het koor een bommetje te verwerken kreeg; de rest is helemaal authentiek 18-eeuws. Er is een raampje aan de voorkant en één aan de achterkant wat fotograferen met standaard apparatuur niet eenvoudig maakt.
Panorama, klein.

In het noorden van München worden de nieuwe Germaanse (af)Goden vereerd in de nagelneu ontworpen Kokathedralen: Olympia-Stadion en BMW-Welt. Deze nieuwe religiositeit heeft Baiern en Duitsland veel gouden eieren gelegd, eindelijk Weltspitze voor de Sanctus Trinitas Germanus en ook veel (te veel) Fussbal-Weltmeisters.
Panorama 360º 


Op de Münchener Olympus konden de voorbereidingen voor een 2-daagse Hoogmis worden beobachtet: DTM Deutsche Touring Meisterschaft met voordurende aanbidding van de Polytheistische Sanctus Trinitas Germanus: Audi -- Mercedes-Benz/AMG -- BMW


Bij de BMW-Welt-Domus Basiliek met DoppelKonus staan ook immer de deuren open voor bezichtiging en aanbidding, op het Hoogaltaar de nieuwe  (af/ver)losser 1er M Coupé.
Dit monstertje voor een schappelijke (Duitse en Engelse) prijs in een achternamiddag in elkaar schroeven is onmogelijk op basis van hallucinerende waandenkbeelden. Er is ook een Werksführung mogelijk, dus verspil uw tijd niet aan Wahnbauten en laat het  Zentrum zuid liggen; spoedt u  onvervaard Noordwaarts voor Weltspitze RealRevelaties en dagelijkse processies langs onbevlekt verschijnende heilige koeien.
'Family Saloon' 1er M Coupé. Zie hier de preek van Ds. Clarkson vanaf 17:17.
Doet het niet? Hier het linkje. (met PopUp!)


2 opmerkingen:

  1. Ik vind het ook wel prachtig tegenwoordig, de Rococo. En dat terwijl ik er als jongmens niks aan vond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Opvallend vind ik het lichte wit met roze, combineert mooi met goud, al is het te overdadig naar mijn smaak.
    Kan me niet herinneren dat de katholieke kerken die ik van binnen heb gezien ook zo licht waren.

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen