vrijdag 9 september 2011

2.Akt 1.Szene Linderhof

Dit Rokoko-pareltje ligt in het Ettal niet ver van GAP en Oberammergau. Het geldt als het eerste sierbouwproject van Ludwig.II. Deze Koning der Beieren had zichzelf de opdracht gegeven het land in een overdonderend imponerende inhaalslag ver op te stuwen in de vaart der rondtoeristende volkeren. We mogen constateren dat hij daarin met vlag en cumlaudewimpel  is geslaagd. Het Amerikaans en Japans is er niet meer van de lucht.
Linderhof is een eerste bescheiden vingeroefening op weg naar de echte megalomane bouwprojecten. Eigenlijk moest het Schloss een kopie van Louis's Versailles worden maar dat paste bij nader nameten niet in het kleine dalletje.

Destijds werd door de bevolking gepiept over de financiële bodemloze bouwputten, nu kan de Bayerische Verwaltung der staatlichen Schlösser, Gärten und Seen wel ieder jaar zo'n kasteeltje bouwen van de kassa-inkomsten.
Die kassa's zijn Duits gründlich effizient organisiert. Buiten het park koop je een ticket met een Termin-nummer; bij het te bezoeken object zijn 4-6 afgebakende wachtrijen met kaartlezers, tourniquets en Termin-nummer-displays. Wanneer je Termin is aangebroken kun je pas met je ticket langs het tourniquet de wachtrij met je eigen Termin-nummer bereiken.
Vervolgens wordt je planmässig binnen het uur door het objekt geloodst en aansluitend verdwaasd naar buiten gewerkt. Ondanks de grote drukte geeft dit systeem een weldadig ontspannen gevoel, veroorzaakt door het geruststellende wachten op je eigen nummer op het vooraf afgesproken tijdstip. Er wordt ondertussen voor spontaan vermaak gezorgd door bijvoorbeeld onprocedurele regellappende Italianen, die vergeefs proberen het tourniquet te passeren voordat De Termin is aangebroken.

Leuk gezellig kasteeltje van landhuisafmetingen, mooi gelegen in een dalletje, met links zicht op voorgevel en kaskade en rechts zicht op de achtergevel en Venus.

Links de voorgevel in detail; is het RoKoKo of Renaissance? Rechts de achtergevel van de zwartgeblakerde pompoenmaagd van Venus.

In het wandelpark links Walkure decorstuk De Hundinghütte en rechts de Venustempel.

De Venusgrotte met zwaanridder Lohengrin's bootje op de Schelde en rechts de bouwvallige buitenkant met de zeilen. Het zijn wel knieperts hoor, daar bij de Verwaltung.




Wagner hield erg van 13-e eeuwse sagen zoals de Nibelungen en die van Tannhäuser en verwerkte die in zijn opera's. Ludwig.II hield ook erg van deze sagen en ook heel erg van de opera's van Wagner. Ludwig hield zelfs zo erg van die opera's dat hij toneelbeelden en -decors liet nabouwen, zoals de Venusgrotte uit Lohengrin en Tannhäuser, de Hundinghütte met Schwert Nothung in de Esche uit erstem Akt der Walküre en de Einsiedelei des Gurnemanz uit Parsifal, 3.Akt. Ook dit waren vingeroefeningen want later startte Ludwig.II de bouw van een heusch kasteel geheel gewijd aan de opera's van Wagner. Voor Wagner bouwde Ludwig.II ook in Bayreuth het Festspielhaus.
Later bekoelde de relatie vanwege Wagner's onkatholieke buitenechtelijke relatie met Cosima, een dochter van Franz Lizst. De namen van de buitenechtelijke kinderen: Isolde en  Siegfried.

Het interieur van Linderhof is extatisch bladgoud RoKoKo. Er mocht binnen niet gefotografeerd worden; ook was er maar weinig ruimte in de kleine kamers volgepropt met toeristen. Er zijn wel aardige panoramafoto's beschikbaar. Ludwig adoreerde ook Louis(Ludwig) XIV en zwanen.
Ludwig.II at graag alleen, daarom is de eetkamer klein. De tafel kon door de vloer zakken naar de keuken, zodat de tafel gedekt en gevuld (Tischleindeckdich) kon worden zonder storend rondlopende lakeien.
Hier staan panorama's van zijn slaapkamer met uitzicht op de kaskade en van de audiëntiekamer.
Het spectaculairs is de Spiegelsaal, eigenlijk ook een kamer. Omdat licht voortdurend overal wordt gereflecteerd hoef je maar twee maal per dag Eko-kort het licht wat aan te vullen ;)
Panorama Fullscreen te bekijken, onderaan staan nog links naar 4 andere F-S Linderhof panorama's.

Voor wie Ettal te ver is: een virtuele Rundgang door het Schloss.
Voor de Urheber-Duitsers proberen we nu eens iets Frans:
Ouverture de Lohengrin door richardvallouise




Col Rodella - Dream Sequence from Josef Gruber on Vimeo.
Ein außergewöhnlicher Tag - Flug am Col Rodella in aufsteigenen Wolkenfetzen, die von der beginnenden Thermik nach oben getragen werden. Traumhaft schön und beeindruckend.
An extraordinary day - Flying at Col Rodella in ascending clouds, driven by the beginning thermals. Fantastically beautiful and impressive.
Glider: Advance BiBeta 4, Kamera: GoPro HD Hero in 1920x1080 25p, Musik: Richard Wagner, Lohengrin.

8 opmerkingen:

  1. Wat een mooie foto bovenaan rechts met die wat dreigend lijkende achtergrond, mooi gedaan. De linkerfoto lijkt een beetje madurodammig :)
    Walkure decor :)
    "Hij verbiedt haar te vragen naar zijn herkomst" En... vrouwen waren toen nog gehoorzaam aan de man? pp ROmantisch zo'n bootje met zwaan.. Je moet niet naar de buitenkant kijken he.

    Ik moet nu eerst even stoppen, hwt is teveel voor 1 keer. Het is wel weer een juweeltje hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was dreigend die dag, maar bleef droog en met de zon was het opeens weer heel warm, foto 5.

    Hmmm.. ja @Margreet, ik meen dat Freud in Wenen voornamelijk zijn geld verdiende aan gefrustreerd-gehoorzame, in huwelijkskeurslijf beknelde, thuiszitvrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De foto linksboven vind ik ook mooi, een prachtig overzicht.
    Ik zie een beeld met een wereldbol op zijn schouders op het gebouw op de derde foto, net als bij het paleis op de Dam.
    De panorama's zijn leuk om te bekijken, wel erg overdadig allemaal.

    Mooie muziek, het wolkenfilmpje vind ik prachtig en je maakt mooie foto's, Kokor.

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Schitterend kasteeltje. Maar je kunt dus niet even lekker een uurtje in de kasteeltuin een boekje lezen, omdat je de georganiseerde rondgang moet volgen? Jammer, maar schijnbaar is de aandrang zo groot dat het nodig is.

    Doet me denken aan het Alhambra in Spanje, daar was het natuurlijk niet zo goed georgniseerd. Uren lang hebben we in de rij gestaan, het heeft mijn afkeer tegen zulke bezichtigingen nog erger gemaakt.

    Het fimpje moet ik thuis uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel @Willie. Ik weet niet of Ludwig.II het gouden interieur nou uitzocht voor eigen behaaglijkheid of om indruk op anderen te maken. Hij was een grote fan van Louis XIV en dus van vergulde kamers en spiegelzalen(Versailles). Hij was ook dol op sprookjes en theater, misschien is het wel heel sprookjesachtig snachts bij kaarslicht.

    Nee, @Bob, het park is, meen ik, vrij toegankelijk, alleen voor de führung van 25 min door het Schloss moet je betalen en reserveren. O ja en voor de Parkbauten heb je ook een 'ticket' nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben helemaal in de wolken van Col Rodella! mooie muziek en beelden... je brengt ons in hoger sferen Ko.
    Die slaapkamer van Ludwig kan ik niet zien, ik mis een plugin ofzo, nou ja, ik vind zijn interieur toch wat té hoor, al is die blauwe stoel misschien wat voor Myrthes slaapkamer, zij houdt ook erg van goud. Dat alleen eten spreekt me dan weer wel aan :)

    Oh ik heb het nu wel gezien, de schlafzimmer en het rosakabinet, tja, je moet er van houden he :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo'n tafeltjedekjetafel is ook wel handig.

    Col Rodella is een bescheiden, beskibare, voorberg van de Langkofelgroep in de Italiaanse Dolomieten. Niet ver van de Rozentuingroep.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wel een vegatafeltjedekje dan graag.

    De hoogste top van de Rosengarten, de Kesselkogel overschrijdt als enige van het massief de 3000 metergrens. De top werd in 1873 voor het eerst beklommen door de Brit Co. Comyn Tucker

    BeantwoordenVerwijderen