dinsdag 16 augustus 2011

Vaduz FL-Rheinberg-er

Een vaste blogbezoeker maakte ons attent op de historisch problematische treinreis 'zonder overstappen" naar het station van Vaduz FL, waardoor hij zich destijds genoodzaakt zag per stalen ros te aan te reizen. Helaas is deze hoofdstadtreinreis heden ten dage nog immer onmogelijk door de merkwaardige spitsdienstregeling.  Blijkbaar rijdt deze trein alleen nog voor de werknemers van boorgigant Hilti. De spoorlijn Buchs SG - Feldkirch AT wordt door de ÖBB bereden met de kwalificatie (schwach bedient). Er gloort hoop; in 2015 moet er een Fl.A.CH S-Bahn rijden in 30 minuten takt.
Ondertussen heeft FL een paar, in een fijne opvallende kleur gespoten, bussen gekocht en berijdt daarmee de 25 km Landstrasse van het op vijf na het kleinste land op aarde van Rugell via Vaduz en Triesen naar Balzers.


Liechtenstein wordt geregeerd door een vorst die op traditioneel feodale wijze vanaf zijn kasteel op de onderdanen neerkijkt.







Als bijbaantje en tijdverdrijf drijft de vorst een geldwisselkantoortje in de winkelstraat van Vaduz (LGT Bank). Al met al lijkt er in het algemeen weinig reden tot klagen in het Fürstentum.




Fürstentum Lichtenstein is een strookje bergland oostelijk van de Rhein; Rheinberg eigenlijk en zo heet dan ook toepasselijk een van de grootste zonen van dit dwergstaatje: Josef Gabriel von (seit 1894) Rheinberger (* 17. März 1839 in Vaduz; † 25. November 1901 in München). Uit zijn biografie leren we dat hij op zn 12-de naar München emigreert en alleen voor Urlaub naar FL terugkeert. Rheinberger is een tijdgenoot van Brahms en Wagner. De laatste merkt sarcastisch op: "Sähn Sie, dieser Professor Rheinberger ist ein grosser Künstler, der komponiert täglich von 1-7 Uhr. Ich bin nur ein Dilettant, ich kann nur komponieren, wenn mir etwas einfällt."
Rheinberger was Hofkapellmeister van de Beierse König Ludwig II. (ook die zien we, net als Wagner, later in een volgende akte nog terug). Rheinberger nam sinds 1877 een centrale positie in binnen de katholieke Kerkmuziek in Deutschland. Hij komponeerde lateinische Messen und Motetten en Duitse religieuze liederen zoals Abendlied:

De muziek van de grote zoon weerspiegelt het karakter van zijn Fürst und Faterland: vriendelijke devoot-harmonische zorgeloosheid.
Er staan op YouTube ook orgel- en pianokoncerten van Rheinberger. Ook het mooie nonet op 139 met het wereldberoemde Rokoko-minuet:


Nog een linkje naar R's pianotrio's geupt door GoldieG89.

5 opmerkingen:

  1. Zeg @schat die altijd langs komt, wanneer kunnen we je reactie tegemoet zien over het prachtige RoKoKo-menuet van Rheinberger?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaja VV, het lijkt negens naar dat hier nog geen reacties verschenen, je wordt zwaar ondergewaardeerd.
    Inmiddels het prachtige idd menuet gehoord en nu staat het abendlied op, ook mooi in de ochtend.
    Die van Goldie spreekt me minder aan en duurt ruim een half uur?? pff.. nee die zet ik af hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi romantisch hè dat menuet en ook het lieflijke trio op 2:40.
    Ik heb die pianotrio's ook nog niet beluisterd hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik moet es zien of ik de boxen aan de laptop kan krijgen want het geluid is niet geweldig natuurlijk, dat merk ik nu goed nu ik vanmiddag wat van mijn cd's heb beluisterd en een liedje op mijn blog heb gezet, tjonge..brr

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gebruik een koptelefoon, das best mooi.
    Een Sennheiser instappertje HD201 €20,- ofzo.
    Leuk boxsetje met subwoofer is ook mooi.

    BeantwoordenVerwijderen