dinsdag 23 augustus 2011

RoKoKo alla prima Krociata

Nu komt het er dan eindelijk van. Een RoKoKoLog op het RoKoKoBlog. Wij hadden ons direkt bij de feestelijke oprichting al voorgenomen deze glorievolle periode met grote regelmaat onder de loep en aandacht te brengen. We houden van Mozart en ook van onzinnig uitbundig uiterlijk vertoon. RoKoKo heeft volop gebloeid in het ZuidDuits/Alamannische-streekgebied. Iets met exuberante gloriërende Kontra-Reformatie en -schwartzstrumpf exterieure façadeverpakkingen.
We starten RoKoKo in Sankt Gallen, een oude kloosterplaats, die in één adem wordt genoemd met Cluny en Fontenay.
Benedictus schreef in de 5-e eeuw praktische regels voor het kloosterleven. Ora et labora en regelmatig eten droegen zorg dat geen nieuwe hallucinerende (Swaab) goden en -zonen opstonden; want iedere man denkt uiteindelijk diep in zijn hart toch dat hij God of Jezus is.  Het zijn voornamelijk loslopende mannen die kloostergroepen ipv legers vormden en samen kloosters gingen bouwen en bestieren. Wat deden die partnerloos achterblijvende vrouwen eigenlijk? Ik doorzie nu ook dat werken ipv vechten een belangrijke impuls aan het vernuft der mensheid heeft gegeven.

Als voorbeeld de vorig jaar bezochte Abbaye van Fontenay:  The Forge hielp metaalbewerking en -smeden flink voorwaarts met de hydraulische smeedhamer.
We dwalen af, RoKoKobloggen is toch moeilijker dan gedacht. Uiteindelijk belanden we op de derde dag van de Swiss Flexi Pass in de Stifskirche en Stiftsbibliothek van de Fürstabtei Sankt Gallen. In 719 gesticht en tussen 1755 und 1767 geheel nieuw opgetrokken im prunkvollen Barock = RoKoKo.
De foto van de Ostfassade leen ik even van Wiki, want de fotozichtlijn erop was versperd door een intrigerend gevormd podium voor een Festspielabend.
I Lombardi alla prima krociata; Oper von Giuseppe Verdi. Zelden uitgevoerd, dat is interessant, die had ik wel eens willen zien. Je kunt in het filmpje de golvende bühne zien. Kruisvaarders, Maria's op maansikkel(Op.12), Antiochië, de grotkerk van Sint Petrus, hallucinatie-gevaar door dorst in de woestijn, maar God verzorgt toch een wonderbaarlijke hydraulische waterbron voor zijn ridders om de inname van Jeruzalem niet in gevaar te brengen. "Te lodiamo, gran Dio di vittoria"
De RoKoKo is nu echt niet ver meer, we gaan de kerk nu binnen: boioiiing...


Overdadig al goud wat er blinkt interieur, rokoko kerken zijn heel licht van binnen door het vele witte stukwerk. Er is overigens een uitzondering, daarover later meer.

Gouden lendenen bij deze Piëta. Rechts detail van een plafondschildering.

Ook in de Stifsbibliothek is het raak, rokoko tot diep in de vitrines. Plafondschilderingen van de vier oecumenische concilies in AD 325, 381, 431, 451. Kortom UNESCO KulturWelterbe.

Fotograferen mag niet in de bibliotheekzaal, maar er waren rokoko-niches sans visibilité en de huidige fototoestelletjes zijn klein, stil en lichtsterk. Er was een aardige tentoonstelling: Musik im Kloster St.Gallen. Plaatje is uit Codices 542 (1562) pagina 724.
XL-Vergroting met details van de notenpikkende Kohlmeisjes (onderaan).

Bibliografische hoogtepunten
  • Er wordt sinds zijn ontstaan eind 8-e eeuw het handschrift van de regels van Benedictus bewaard. Met Althochdeutsche vertaling, dat is echt zeer indrukwekkend.
  • Ook indrukwekkend is een bouwtekening uit de 8-e eeuw van een kloostercomplex, een indicatie dat men technisch toen (Karolingische Periode) ook al tot gecompliceerde bouwwerken in staat was.
  • Was het altijd pais en vree tussen de Eidgenossen? De TwistGlobus werd pas onlangs begraven met de herstelbetaling in de vorm van een natuurgetrouwe, werkende kopie.
  • Cod. Sang 857 Hoofdhandschrift B van het Nibelungenlied. Die van de Ring-Operas (daarover later meer) en ook van Tolkiens the Lord of Rings of toch niet?
Voor de overstappers was er ook nog een afsluitend hoogtepuntje: Kantelend wiege-ommetje met de ICN over Zürich Hbf. Onderweg STIHL WIL: "Haben Sie gewusst, dass die berühmten STIHL Sägeketten mit schweizerischer Präzision in Wil SG hergestellt werden? Unser Produktionswerk stellt sich hier vor … Grüezi.

8 opmerkingen:

  1. Wonderlijk, een bibliotheek te zien waar mensen, veel mensen zelfs, boeken komen bezichtigen, maar waar niemand iets wil lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is inderdaad wel een bezoekje waard. Zeer indrukwekkend. Zo een bibliotheek wil ik thuis hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bibliotheken mogen van oudsher alleen worden geraadpleegd door een zelfbenoemde elite; zij die in staat zijn het geschrevene op juiste wijze te interpreteren. Iedereen het recht op toegang tot de inhoud van boeken is een verderfelijk democratisch-ketterse opvatting.

    De boeken zitten daarom sinds 1780 in afgesloten kasten en vitrines. De boeken in de vitrines zijn opengeslagen met veel verklarende tekst, dus je zou wel iets kunnen lezen.

    Bibliotheken, Kloosters en Kerken zijn inmiddels oudmodische instituten en nu leuke historische toeristen-uitjes voor als het regent. Voor informatie is er Wiki; gedateerde boeken en incunabelen kunnen online wordt geraadpleegd. Voor archaïsche volhouders/onderzoekers is er nog de mogelijkheid om conservatief ouderwets boeken te lenen of in te zien.

    @Bob, een man van stand had vroeger een bibliotheek/rookkamer om zich in terug te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Was het Festspiel al uitverkocht? Ziet er heel mooi uit met dat golvende heuvellandschap.

    Vroeger waren de heren wat kleiner? pp
    Dat witte lichte vind ik wel mooi voor in een kerk, het gaat immers om het Licht?
    Zeer fraaie bibliotheek ja, notenpikkende Kohlmeisjes :)

    Dat nibelungenlied komt me ergens bekend voor, heeft het iets met antroposofie misschien..

    "zij die in staat zijn het geschrevene op juiste wijze te interpreteren..." tja, en wie mag dat dan bepalen he pp Maar ik las pas in Trouw een zinnetje; tegenwoordig lezen veel mensen slechts eenlagig, heel letterlijk, dat is wel eng. Een tekst moet je 'proeven' eigenlijk. Hoe vaak gebeurt het niet dat we het geschrevene verkeerd interpreteren, vaak ook omdat we denken te weten wat iemand bedoeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk, @Ro dat je nog even langskomt bij je exsKo @Ko ;-)

    Nibelungenlied is de oudste duitstalige profane verhalenbundel.

    Ik bedoelde dat in de rooms katholieke kerk alleen gestudeerde geestelijken zich met theologische kwesties mochten bezighouden; het gemene volk mocht alleen ja en amen zeggen en geld overmaken voor de nieuwbouw St.Pieter.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kom altijd langs schat.

    Ja dat zal wel en misschien is dat wel goed ergens-ook nu, want de gemiddelde mens wordt er niet intelligenter op? Wijzer moet ik zeggen, want intelligentie is ook beperkt.
    Maar ja, blijft nog: wie bepaalt.. dus nee, kan niet.
    RK is weer volop in het nieuws, niet bepaald voordelig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wel mooi om een keer te zien, de kerk en de bibliotheek, maar ik zou het niet thuis willen hebben. :-)

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja @Willie, zo'n plafonnetje witten is niet gemakkelijk..;-)

    BeantwoordenVerwijderen