zondag 23 december 2012

Corboud Köln Kollier Rokoko



Die Sonderbund-Ausstellung in Köln, 1912 een eeuw later herhaald door het Wallraf-Richartz-Museums & Fondation Corboud in Köln met 110 van de oorspronkelijk tentoongestelde 650 werken.
176.784 waaronder een paar Nederlanders waren dabei.
Onze in 1890 overleden Vincent werd in 1912 geëerd met 110 werken in 5 zalen in de tent.
In 2010 werd nog völlig Halbtrunken van Blogger-euforie de tentoonstelling van de Blauwe Reiter bezocht; de groep die eind 1911 begin 1912 twee opzienbarende 'moderne' tentoonstellingen organiseerde. De Sonderbund 1912 was eigenlijk de afsluiting van de (impressionistische) 19e eeuw en verschafte maar een zeer beperkt uitzicht op de aanstormende 20e eeuwse chaos, wel 16 schilderijen van Picasso, één abstract werk van Kandinsky, geen van Malewitsch.
Munch? met uitzicht op Kölner Dom
Een impressie van de 2012 tentoonstelling is beschikbaar op Wikimedia commons.. Er is een slideshow mogelijk (groen knopje rechtsboven), zou die ook op blogger passen?
De curator van WRMFC stelde een lijvige bijbel samen over de 650 werken van 1912 omvattende 648 Seiten mit 764 farbigen und 192 s/w Abb. Een Buch-blätter pdf is beschikbaar, voor de liefhebbers van Google-Drive staat hij ook hier. Sommige plaatjes en nummer zijn grijs, die zijn jammerlijk verloren gegaan bijvoorbeeld bij de intocht van de, reeds in de startblokken van ongeduld trappelende, barbaarhordes der verwoesting.

Persoonlijke Hoogtepunten 2012:

Fransoos Maurice Denis  Soir de Septembre
[met een Virgo/Madonna Lactans ?]

Noor Edvard Munch: Amor Psyche


Munch met Vier Mädchen auf der Brücke. Het mooiste is natuurlijk de maan... en ja het is de maan volgens wetenschapper Heike Lorenz.
Und der Mond steht für Gefühl und Wandel und vielleicht auch für Erotik (de maan staat voor gevoel en beweging en misschien ook wel voor Erotiek)








Absoluut persoonlijk hoogtepunt is August Macke met Rokoko. Toevallig staat de pagina met toelichting uit de catalogus op het pdf-je.
Kort samengevat: Titel: Rokoko, Exponaad Nr. 444 (persoonlijk geluksnummer) Op de achtergrond - voor een rondeel - houdt een paar, gekleed in rokokostijl, elkaar de hand. Op de voorgrond speelt een herder bedachtzaam fluit, voor zijn verdwaasde schapen.

Voor de aardige titel liet Macke zich inspireren door een schilderij van Kandinsky uit 1911: Pastorale;
Drie vrouwelijke figuren in Rokoko-kleding met herten en schapen die het water naderen.

Er waren ook glas-in-lood ramen uit de Dreikönigekriche in Neuss van de bekende? Nederlandse glasschilderkunstenaar Johan Thorn Prikker.




Wie waren er nog meer dan, beneden bij de vaste collectie:
Dordtenaar Albert Cuyp Vissersboten bij maanlicht
En Edward Collier met een Vanitas, Co ook wel bekend onder zijn nick Kollier. Die Ko heeft heel wat VANITAS VANITATUM/ ET/ OMNIA/ VANITASsen geproduceerd:

2 opmerkingen: