woensdag 2 december 2009

Darwins Liefje



Liever moeizaam lastig, dan gemakzuchtig simpel

Ik kijk niet veel TV, en als ik kijk meestal films of toneel en ook historische series of docu's zoals De Oorlog of een natural history serie zoals: Beagle, in het kielzog van Darwin.
Deel 10 22-11-2009 Seksuele selectie, aantrekkingskracht, partnerkeuze bij mannen en vrouwen vond ik een zeer interessante aflevering.
Aan boord: Dirk Draulans, niet alleen presentator van de serie maar ook de schrijver van 'Het succes van slechte seks.' Samen met sociaal evolutionair psycholoog Bram Buunk onderzoekt hij de verschillen tussen Darwins tijd en de huidige  tijd.

'Het zal jullie allemaal verheugen, de hele aflevering draait om seks; of op zijn minst om het Darwiniaanse principe van seksuele selectie, hoe worden mannen en vrouwen tot elkaar aan getrokken'
'Voor de naïevelingen onder ons: het zijn de vrouwen die kiezen.'
Redmond O'Hanlon speelt de ervaren senior:
"Het gangbare verhaal over Engelse heren in de 19de eeuw is: je masturbeerde uiteraard nooit. Je had eens per week een natte droom als twintiger zoals Darwin. En eens per maand als je ouder was.'
{voice over} : "Als er één man is, die de relatie tussen Darwin, voortplanting en seks kan uitleggen, dan is het wel onze eigen evolutionaire scheepsbioloog: Dirk Droulands" "Beroemd in Belgie en een graag geziene gast in talkshows als de redactie het weer eens tijd vindt worden om de feministen de gordijnen in te jagen."
"Volgens Darwin wordt de man in alles wat ie doet onbewust voortgedreven door maar een ding: de drang om zich voort te planten"
Na een stukje Feromonen (ze kiezen de blondjes, zou dat het geheim van blond zijn?) slaat Dirk weer toe:
" Wij macho mannen dachten dat wij beslissen en dat de vrouwen wel meegaan in het verhaal, en Darwin zag in dieren dat het eigenlijk andersom was. Dat dus mannen overal stonden te pronken zoals die duiven hier in het park, ... maar als veel mannen van vandaag eerlijk zouden zijn met zich zelf, dan zien zij dat dat bij ons net hetzelfde is: wij zijn verplicht van te proberen zo ons interessant mogelijk te maken en wij gaan in een café aan den toog veel lawaai staan te maken met de vrinden en luid roepend pool-spellekes te zitten te spelen terwijl de vrouwen meestal zeer rustig aan een tafeltje tegen de muur zitten; die zijn aan het kijken en aan het evalueren en het zijn finaal zij die gaan beslissen: dat wordt de mijne."
De man als pauw met zijn veren uit, wachtend om te worden gekozen.
In Motevideo hoort Darwins dat zijn grote liefde Fanny trouwt met ander ..en zo werd Darwin door zijn Fanny gedumpt, of in zijn eigen woorden: Seksueel niet geselecteerd.
Bram Buunk is evolutionair psycholoog en verbonden aan de universiteit van Montevideo.
{voice over} "Bram is geen gewone  psycholoog, maar iemand die voor zijn onderzoek meer belang hecht aan Charles Darwin dan aan Sigmund Freud" "Als je met zijn ogen kijkt is ons hele gedrag terug te voeren op voortplantingsdrift".
BRAM: "Wij kijken bij de seksuele selectie, dus het vinden van partners, bij het behouden van partners, altijd competitie een rol speelt met je sexe-genoten. Iedereen wil zich zo goed mogelijk profileren op de partnermarkt, waarbij iedereen probeert een soort niche te vinden, waar hij of zij zich kan profileren tegenover het andere geslacht. Daar zijn de sociale vaardigheden heel belangrijk voor bijvoorbeeld mannen die door hun verbale kwaliteiten van andere mannen de concurrentie weten te winnen en op die manier vrouwen weten te imponeren. En daarnaast heb je ook de artistieke vaardigheden. Wij weten uit allerlei onderzoek dat mensen toch al 40 - 50 duizend jaar geleden al begonnen is met het maken van kunst. Nou, waar is kunst voor nodig, dat heb je niet nodig om te overleven. Maar het wordt gebruikt, waarschijnlijk, om de andere sexe te imponeren.
{voice over} "Het is er het voor de man de laatste 50.000 jaar dus niet echt makkelijker op geworden volgens Darwin en Buunk. Daar waar de oermens met een forse klap van zijn vuistbijl de concurrent nog voorgeod het zwijgen op kon leggen, heeft de moderne man veel meer kwaliteiten nodig om zich uitverkorene te maken: vlotte babbels, mooi zingen, kunst maken, kortom Imponeren. Een hele hoop werk.
Na de jaloezietest (Dirk mag wel wat jaloerser zijn) mag Dirk zelf weer:
"Bij vrouwen zijn de fysieke aspecten iets minder belangrijk dan bij mannen. Wij mannen gaan de vrouwen veel meer op hun fysiek beoordelen omdat, de feministen zullen weer gaan steigeren, omdat een aantrekkelijk vrouwenlichaam een symbool is voor een potentieel goed vruchtbare vrouw en omdat alles nog steeds gefocused is op de voortplanting en vooral jeugdige lichamen, en omdat onze vrouwen maximaal vruchtbaar zijn op hun 24-ste en het vanaf dan bergaf gaan, als we ons willen voortplanten. Bij de chimpanse is er geen afname van de vruchtbaarheid van de vrouwelijke bij het ouder worden en het schoonheidsideaal van de mannelijke chimpansee is gespitst op oudere vrouwen omdat dat dat ervarene moeders zijn".
{voice over} Het is dus gewoon overmacht. De man kan het niet helpen, hij is zo geprogrammeerd. Het wordt pas lastig als die vrouwen niet op jouw vallen: omdat je te lelijk bent, te stuntelig, te klein, of gewoon te verlegen.
 Ik sla het stukje versiertraining over.
BRAM: "Waar moeten wij het als man van hebben om ons te onderscheiden van andere mannen en indruk te maken op vrouwen dat is ons brein en onze artistieke gaven de intellectuele gaven en onze creativiteit. Nu is er de laatste jaren erg mooi onderzoek gedaan in de psychologie en wat blijkt: er is geen betere manier om de creativiteit bij mannen te stimuleren dan ze na te laten denken over een vrouw die zij aantrekkelijk vinden en die foto op het scherm te laten zien. Daardoor stijgen mannen tot hoge niveaus van creativiteit. Doe je hetzelfde experiment bij vrouwen, met een man op het scherm, dan gebeurt er eigenlijk heel erg weinig.
{voice over}  Buunk deinst er als evolutionair psycholoog niet voor terug Darwins theorie tot in zijn uiterste consequentie door te voeren in zijn opvattingen over wat de man drijft:
BRAM "Wij hadden niet de cultuur gehad met zijn wetenschap op hoog niveau met zijn technologie, met zijn prachtige kunstwerken, met de prachtige literatuur die we kennen, dat alles hadden we niet gehad, wanneer de seksuele selectie er niet was geweest en de mannen er niet gedreven waren daardoor om vrouwen te imponeren en zich van andere mannen te onderscheiden. "
BRAM:"De Nobelprijswinnaars dat zijn vaak de mannen. Ik heb ook gekeken naar de Ako en Libris literatuurprijs dat zie je ook de laatste jaren ondanks allerlei vrouwen in de jurys dat toch 80 - 90 % van de winnaars zijn mannen." Maar is dat nu niet aan het veranderen.
BRAM: We zullen het zien over een paar eeuwen, als over 200 jaar deze reis opnieuw gemaakt wordt, wie weet is dan wel het een en ander veranderd. Wat er in ieder geval veranderd is dat vrouwen op alle mogelijke fronten in de maatschappij doorgedrongen zijn en dat vrouwen in allerlei beroepen minstens net zo goed zoniet beter doen dan mannen, maar wat we nog niet zien dat in dei hele, hele absolute top, de vrouwen meer doordringen. Het kan veranderen, ik weet het niet, ik denk het niet want een vrouw hoeft niet aan de absolute top te zitten om indruk te maken op mannen. Een vrouw kan er mee weg komen om alleen mooi te zijn, en daar komt een man niet zo heel ver mee."
{voice over}  Darwin heeft heel wat overhoop gehaald met zijn theorie van de seksuele selectie, vooral voor vrouwen toch, die moeten met hun parelende schoonheid de man zo zien te verhitten, dat hij de wereld overlaadt met de mooiste kunst, de prachtigste bouwwerken, en de beste wetenschappelijke theorieën. Om maar te imponeren.  
Soms vragen mensen wel eens of ik in God geloof of in reïncarnatie of in astrologie en dan weet ik dat eigenlijk niet. Eigenlijk voel ik daar allemaal niets bij. Wat ik wel voel is mijn chemische geheugen: mijn DNA. Ik voel die 4000(*) voorouderparen van de afgelopen 50000 jaar met het 4000 keer wedergeboren DNA en ik voel soms die voorouderparen mij aanmoedigen en mij op het verkeerde been zetten en soms ook naar het goede pad leiden en ik voel soms alle aminozuurparen door ieder voorouderpaar achtergelaten.
En ik voel soms ook de 50.000 jaar van zwoegen en sappelen, maar voel ook minstens 2400 gelukkige paren, maar er is ook het verdriet van duizenden te vroeg gestorven kinderen en ouders, maar ook de vreugde van goed terecht gekomen kinderen.

Wat ik ook voel als man is die dwang tot imponeren, om de wereld te overladen met de mooiste kunst, de prachtigste bouwwerken, en de beste wetenschappelijke theorieën en om alles netjes uit te zoeken. En natuurlijk om alles Liever moeizaam lastig, dan gemakzuchtig simpel te doen

En religie,ach dat is een hype van de afgelopen paar duizend jaar die alweer bijna over is.

Nu ik dit ankerpunt heb kunnen slaan en na doelloos zweven onder water eindelijk aan de oppervlakte ben beland en het licht zie, kan ik eindelijk verder met het verklaren van het universum. Ik wil leren zwemmen en leren lopen en uiteindelijk leren vliegen om mijn Apotheosis te kunnen volbrengen.

Met bovenstaande theorie kan ik nu ook alle problemen aan, nu ja, er moet nog wel zo hier en daar iets wat nader worden uitgezocht, maar de basis is er voor directe toepassing:

De Meezen bijvoorbeeld. Die staan dus in het café aan den toog veel lawaai met de mannen te maken en winnen luid roepend alle pool-spellekes want ze zijn natuurlijk veel slimmer. Ze gloriëren en imponeren Wie? De vrouwen aan tafels? Nee!. De mannen aan de toog? Nee!. Dus alleen zichzelf!. En heeft dat enig nut in het licht van de geschiedenis van de voortplanting van de mens: gaan zij een waardevol DNA-paartje toevoegen aan de DNA-pool van de mensheid, zodat misschien over 30000 jaar één van hun nakomelingen de aarde of zelfs de hemel zal kunnen redden. Nee!
Daarvoor zorgt een nakomeling van Assyma of Marjan of Margreet of Thamara of misschien zelfs wel één van OZ!

(*) 50000 jaar elke 25 jaar 4 geboorten. (moet ik nog eens narekenen)

42 opmerkingen:

  1. Ik zal het maar eerlijk zeggen. Ik hou er niet zo van om dingen voor me te houden, want dan stik ik.

    Ik was onaangenaam verrast toen ik mijn naam gelinkt zag aan twee x huppelepup per dag. Je wist het misschien nog niet, maar ik ben erg preuts en vooral hou ik van een beetje discretie.

    Ik was van plan hier nooit meer te komen, ook al omdat ik vond dat je onbegrijpelijke wartaal uitsloeg.
    Ach ja, wartaal voor mij dan, want molrat en bob vonden al die abacadabra natuurlijk ontzettend intellectueel.

    Maar goed, ik reageer dus nu omdat ik dit een erg mooie log vind.

    Overigens denk ik niet dat mijn nakomelingen de aarde gaan redden, ik ben een gewone vrouw, middelmatig intelligent, mijn kinderen lijken gelukkig wel intelligenter dan ik.
    Maar het laatste wat ik wil is dat zij denken dat zij de wereld zullen moeten redden.
    Mijn kinderen hebben al genoeg aan hun kop.


    Mijn complimenten. Uitstekende log.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Molrat en Bob, Bob en ik.... Moet ik erover na gaan denken dat Bob en ik in drie dagen tijd door drie mensen in één adem genoemd worden?

    Ik heb ook een keer een halve aflevering van die Beagle serie gezien, zelfs ik. Was interessant maar halverwege ben ik toch weggezapt omdat iets me ergerde, ik weet niet meer wat, waarom of wanneer.
    Naast mijn bed ligt al maanden het boek van Rudi Rotthier en Redmond O'Hanlon over God, Darwin en natuur. Af en toe lees ik een stuk.
    O'Hanlon was toen hij dat boek mede schreef een wrak, geestelijk en lichamelijk maar toch nog indrukwekkend genoeg om een kind van te willen, in theorie dan. Zijn jungleboeken heb ik niet gelezen, wel een superlief klein boekje van hem over Boudewijn Buch en andersom, een pareltje.

    Indrukwekkend log heb je gemaakt; over mannen, vrouwen, de zin van ons leven en onze inspanningen, geen speld tussen te krijgen, waarheden als koeien.
    24 jaar was mijn moeder toen ik als eerste kind geboren werd. 24 jaar was ik toen mijn eerste kind geboren werd.

    Confronterend log ook, voor mij dan omdat het bevestigt wat ik diep van binnen al lang weet maar wat ik moeilijk kan accepteren.

    Als de wereld te redden is dan is de kans reëel dat één van mijn kinderen dat gaat doen, niet als missie maar als per ongeluk goed uitpakkend onbedoeld neveneffect van de combinatie van een vreselijke karakter en mijn/onze opvoeding.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Assyma, je haalt me de woorden uit de mond, ik heb het log nog niet gelezen, maar ga dat later doen(beloofd Ap/Coh/Colore), voor nu is het me veel te lang. Lijkt me wel boeiend.
    Ik was vooral opgetogen over Assyma's reactie dus..

    Marjan, da's toch niet zo gek, Bob is toch jouw goeroe, of heb je er nu 2, Bob en CoLore ;P

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Assyma, ik dacht al dat je boos op me was.

    Sorry, lieveling, het is allemaal zelfbevrediging.
    Ik zou deze roman beslist even in mijn handen nemen in de boekhandel.


    Ik had daaruit onterecht afgeleid dat je niet heel erg preuts was. Ik zou dat namelijk nooit durven in een sinterklaasdrukke boekhandel. Ik loop dan eerst schichtig een rondje door de hele boekhandel om te kijken of er geen bekenden zijn.

    De Beagle springt inderdaad van de hak op de tak en het is ook vaak oppervlakkig. Maar af en toe hoor ik weer nieuwe leuke dingen. Dit is mijn favoriete Soap. Een reis in het ongewisse, dat spreekt mij wel aan. Darwin was 6 jaar van huis. Echt iets voor mannen, daar hebben vrouwen geen tijd voor, vanaf 24 neemt de vruchtbaarheid al af.
    Redmond had in het begin van de serie ook problemen, met een bloedprop in het been. Na onderzoek in Engeland mocht toch terug. Hij wilde zelf ook erg graag.

    Deze week (volgens de VPRO-gids) walvissen en dolfijnen. Die zijn van land weer de zee ingestapt. (voor als de hemel toch te ver blijkt) Iemand heeft uitgezocht dat het een hert-achtige is geweest. Wonderbaarlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Of mannen nou echt alleen maar al die moeite doen om vrouwen te imponeren, vind ik een beetje te rechtdoor gedacht. Als ik op het werk een mooi stukje programma heb geschreven, dan is dat toch vooral zelfbevrediging. Ik teer daar soms een week op. En er is geen vrouw die ik daarmee imponeer.

    Volgens mij is er een innerlijke drijfveer. Vergeet niet dat het voor mannen ook heel belangrijk is om andere mannen te imponeren. Bijvoorbeeld oorlog voeren. Je maakt mij niet wijs dat er veel vrouwen zijn die daar van onder de indruk zijn.

    Ik weet niet of vrouwen kiezen. Vrouwen zijn wel kieskeuriger. Maar het is meestal de man die de eerste formele stap moet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lesje geleerd? De oren gewassen ! Een algehele smadelijke nederlaag geleden !
    {Mlrt vs clr 3 - ¼}. Mlrt heeft mij een hele week om de tuin geleid, wat zeg ik, ze liet mij een week naakt door de tuin lopen, wat zeg ik, zij liet mij een week naakt aan de Toog staan pronken en imponeren met mijn telepathos-veren, mij in de waan latend dat daar aan tafel selectief welgezind toelachen werd, terwijl daar al die tijd heerlijk meesmuilend de Jester werd uitgelachen om zijn pathetisch kleine impo-tiny-peewee. {Mlrt vs clr 4 - ¼}. En nu zie ik het pas, ze heeft de reacties hier ook allemaal geschreven, Assyma is natuurlijk gewoon nog boos op mij en Margreet schenkt mij natuurlijk nog steeds geen blik waardig. {Mlrt vs clr 6 - ¼}. En ze staat zelf als de deugd in het midden met een prachtig geloofwaardig onwaar-verhaalt over niet bestaande boekjes onder haar bed. Ik heb het allemaal als zoete koek geslikt. {Mlrt vs clr 7 - ¼}. Ik was een beetje aangeschoten zaterdagavond, maar natuurlijk heb ik geen telepathos. {Mlrt vs clr 8 - ¼}. Dan had ik toch misschien wel een beetje nattigheid moeten voelen bij dat groene gas {Mlrt vs clr 9 - ¼} of bij die mouse-over: priveblogje {Mlrt vs clr 10 - ¼}.
    Ik capituleer, ik geef mij over, ik bezwijk, ik hijs de witte vlag. Ik beken dat ik vooraf dacht wel een klein kansje te maken op wat overwinningen, wat een hoogmoedswaanzin en earthly vanity {Mlrt vs clr 10 – (-)¾}.
    Ik maak het nog wel af. Ik probeer voor de Kerst dat misbaksel online te krijgen. Ik beloof dat ik dan met stille trom, met de mijn impo-tiny-staartje tussen de benen, als een dief in een donker bos voorgoed zal verdwijnen naar Elsinore en mij zal aansluiten bij de Queen Jesters.
    Cohore en Colere: Sorry het spijt me.

    Alas, poor Yorick! I knew him, Horatio; a fellow of infinite jest, of most excellent fancy; he hath borne me on his back a thousand times; and now, how abhorred in my imagination it is! My gorge rises at it. Here hung those lips that I have kissed I know not how oft. Where be your gibes now?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deden we een wedstrijd? Had dat even gezegd, dan had je al veel eerder op je ruggetje gelegen?
    Nee hoor, als het gaat om intellectuelerigheid win jij met twee vingers in je neus maar die strijd ga ik niet aan. Ik doe sowieso niet aan sport of competitie.

    Die gaswolk was een bedenksel van Stijn Meuris. Die boeken over O'Hanlon liggen er echt, dankzij een tip van collega-blogger Kees een paar maanden geleden.
    Ik heb door jouw blog, niet om te imponeren maar uit oprechte interesse (dat bestaat...) gisteren voor misschien wel de eerste keer van mijn leven (schande, een grotere cultuurbarbaar vind je bijna niet) het cultureel supplement van het NRC opgegraven en bekeken.
    Ik wilde weten wat je bedoelde met die ogen die niet aankeken. Het artikel met plezier gelezen en maar weer een reactie geplaatst, kon het niet laten.

    Je intrigeert me, of nee dat weet ik niet want je hebt van jezelf nog bijna niets laten zien. Colore of cohore intrigeert me. De bruggetjes, de verbanden tussen film en mensen van alledag, tussen blogs en boeken, tussen walvissen en himalaya, de hoi oligoi. Ik heb het gevoel alsof ik een hondje ben, alsof jij stukjes bot in de tuin begraaft en ik al die stukjes ga opgraven en afkluiven. Een spelletje.
    Te moeilijk soms, ik voel me dan dom en onwetend, masochisme, lekker, ergernis, niet lekker.

    Ik zocht het woord jester op op wikipedia en stuitte op een plaatje van een mannetje in rode maillot en rode puntmuts. Het heeft met jou waarschijnlijk niets te maken maar dat mannetje en ik ontwijken elkaar.

    NB
    Anoniem reageren gaat sneller. Ik zet er dan mlrt onder als handtekening.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het rare is nou weer dat ik eerst bij mlrt een reactie heb geplaatst en daarna pas hier wat gelezen heb.
    Zou dat door de zon komen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat váááág Molrat :)(14.15)

    Nou ik heb het eindelijk gelezen Colore. Tja, ik geloof dat ik het deze keer deels met Bob eens ben(hoe is het mogelijk he) ik geloof niet dat bv kunst bestaat om de andere sexe te imponeren, alles aan seks relateren vind ik sowieso een beetje simpel.

    Ik denk wel dat vrouwen de partner kiezen, dat dan weer wel.
    Verder leven wij nu in een patriarchale cultuur, dan is het logisch dat mannen 'belangrijk' zijn, hoge posities bekleden, de man wordt als belangrijkste gezien in zo'n cultuur, de God wordt ook als man voorgesteld enz enz. Daarom verdienen mannen ook beter?! Da's iig niet omdat ze beter presteren he.;) Materialisme, agressie, macht, rationeel denken.. is allemaal die mannelijke kant.
    Maar het verandert, het vrouwelijke wordt weer meer gewaardeerd..er zal weer een omslag komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja Margreet, seks, dat is het lokkertje in de titel, maar daar gaat het niet over. Het gaat over voortplanting, over de instandhouding van de soort. En waarom de ene soort of groep daarin succesvoller is dan de andere. Het (zoog)diersoort dat het meest succesvol is in voortplanting is de mens. De vraag is nu: waarom.
    Ik heb geen idee of deze Bram Buunk gezaghebbend is in de wetenschap van de evolutie psychologie. Ik vind het wel een plausibele theorie. Al het gedrag van de mens is te herleiden tot zijn enige doel en opdracht: voortplanten.

    Het gedrag van de man wordt daarom grotendeels bepaald door zijn opdracht tot voortplanten. Dus lopen die kerels altijd maar hinderlijk te adverteren en aandacht te trekken. In mijn gedrag zie ik dat ook terug. Ik ben geen 24 meer, maar ook mijn blik wordt altijd naar vrouwen van 24 getrokken. Daar verbaas ik mij over en vind hier een plausibele verklaring.

    De ongelijkheid van man en vrouw, daar had Elsbeth Etty het ook over, de man als onderdrukker en tiran. Een paar boekenbijlagen geleden stond een interessant verhaal over deze ongelijkheid. Dat voor de industriële revolutie, dus zeg voor 1750, deze ongelijkheid veel kleiner was. Man en vrouw werken toen veel samen in kleine ambachtelijk bedrijfjes.
    Met de industriële revolutie is dit mooie concept teloor gegaan. Mannen, maar vrouwen nog meer, werden uitgebuit in grote fabrieken in verstedelijkte gebieden. Of de vrouwen bleven thuis het huishouden doen en daalden toen maatschappelijk af naar sloof.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nou Colore, ik ben een boek aan het lezen over de maan en daar staat ook iets in over hoe die voorplanting is ontstaan, toen de mens uit het water het land op kwam. Het had te maken(o.a.) met agressie.

    Ik geloof niet dat het enige doel van de mens de voorplanting is.

    Ik kijk ook liever naar jonge mannen dan naar oudere denk ik, althans, ik vind ze aantrekkelijker.

    Het huishouden en vooral de kinderen grootbrengen werd en wordt niet als een volwaardige taak gezien (in de patriarchale cultuur)terwijl ht van groot belang is. maar ja, de vrouw neemt die taak meestal op zich en dus is het minderwaardig.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Voortplanten is heilig: wie niet succesvol voortplant sterft uit. 99% van deze taak ligt op het bordje van de vrouw; wij moeten het doen met het schamele restant. Dat is het grote probleem van de man: hij heeft geen echt levensdoel anders dan wat pronken en hopen.

    Ik meen dat de gangbare theorie over de zoogdieren is (Beagle van een week later en ook ergens een SD-lezing) dat zij pas een kans hebben gekregen toen de Dino’s uitstierven als gevolg van een meteorietinslag 65 miljoen jaar geleden. Onooglijke muisjes konden in het donker en koude (door hun warmbloedigheid) overleven en voedsel blijven vinden en voortplanten. Tijdens de uitzending zeiden ze er gekscherend bij dat als die inslag er niet was geweest, die Dino’s nu al reeds interstellaire reizen hadden gemaakt, want ze waren toen al heel intelligent.

    De maan is ook intrigerend. Dat de cyclustijd van de vrouw gelijk is aan de omlooptijd van de maan. Ik zelf voel niets van de maan, en de meeste mannen ook niet?

    Over de patriarchale cultuur ga ik de bal terugspelen naar de vrouwen. Hihi. Want doordat zij tienduizenden jaren aaneen het liefst grote, sterke, dominante, mannen seksueel selecteerden en de kleine, slappe, onderdanige, mannen deselecteerden hebben zij het onheil over zichzelf afgeroepen.
    Het schijnt dat inmiddels de selectie van de vrouwen aan het kenteren is, zodat over 1000 jaar er geen grote, sterke, dominante mannen meer zijn en het matriarchaat probleemloos kan worden gevestigd. Alleen maken wij dat niet meer mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heilig ja, mee eens, helaas ziet het gros van de mensheid slechts de lust en liefst zonder dat voortplanten he.
    De man komt wel als zielepoot tevoorschijn uit jouw reacties he.. ;P

    Dat jij niks voelt van de maan ligt aan jouw onvermogen daartoe, die invloed IS er.

    Ik zie er naar uit dat de dominantie bij mannen verdwijnt, ik maak het wellicht mee in een van mijn volgende levens. Alles is een golfbeweging, eb en vloed?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als ik niet het vermogen heb een fenomeen te detecteren, dan bestaat dat fenomeen voor mij niet.
    Simpel voorbeeld: Als ik geen oren heb kan ik geen geluidsgolven (vooruit boven 100 Hz, daaronder kan ik ze misschien voelen) ontvangen en detecteren en bestaat geluid voor mij niet, anders dan dat Margreet tegen mij zegt dat ze weldegelijk bestaan.

    Mag ik alvast een aanzoek doen in je balboekje voor over zeg 500 jaar, dan ben ik door de seksuele selectie echt een lekker suf doetje geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kijk kijk, we zijn het ergens over eens, over de heiligheid van voortplanten. Dit is belangrijk, lijkt me.

    Ik heb die heiligheid een jaar geleden al in een weblog genoemd, laatste alinea.
    http://molrat.web-log.nl/mijn_weblog/2008/12/chemisch-gegijz.html#more

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ah, jij wilt bewijs, net zoals de gemiddelde mens. Ach, dat valt mij nu weer tegen van jou Colore. Ik hou ook wel van zekerheden, maar kan er mee leven dat ik(de mens) nu eenmaal niet alles weet, zie, hoor, voel.. het is nu eenmaal zo dat we niet alles kunnen bevatten.

    over het balboekje ga ik nog nadenken, ik heb nog ff toch? Ik hou(in dit leven) niet zo van suffe doetjes eigenlijk.

    Tjemig Marjan, ik had het niet voor mogelijk gehouden..althans..ik herinner me toch wel meer overeenkomsten ineens.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Als er al een toekomst over 500 jaar zal zijn voor "de mens" dan zal die asexueel zijn.
    Als er al vleselijk zal worden voortgeplant zal dat door middel van klonen zijn.
    Maar ik denk dat ook klonen uiteindelijk niet echt efficient zal blijken en dan komen we uit op vervanging van onze vitale delen door onbeperkt houdbare chips. En aangezien we dan waarschijnlijk niet meer kunnen sterven, zijn ook nakomelingen overbodig.

    Hoe het dan verder moet met onze sexuele verlangens? Die zullen we helaas niet meer hebben. Immers wat niet wordt gebruikt wordt weggeevolueerd;-)))


    Wat jammer toch voor al die mannen. Een sexloos bestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Assyma, nu al zijn veel jongens steriel, misschien gaan we de vissen achterna, de hormonen van onze PIL verstoren al gerukme tijd het leven in zee. Vissen veranderen van geslacht bv.De mens heft zijn eigen bestaan wel op, of dat erg is?

    Een sexloos bestaan, ach, dat kun je hen toch niet aandoen :P

    BeantwoordenVerwijderen
  19. En vrouwen dan, is een seksloos bestaan voor ons niet jammer?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Voor vrouwen is sex slechts een klein deel van haar leven, marjan.
    Vrouwen hebben immers nog het aanrecht en de wasmachine;-)


    A-lief

    BeantwoordenVerwijderen
  21. In Les Particules Élémentaires van Michel Houellebecq wordt de man afgeschaft.
    Er zijn(waren) voordelen aan geslachtelijke voortplanting, maar misschien straks niet meer nodig door geavanceerde DNA-modificatie techniek

    @marjan, ik neem de escape.

    @margreet. Bewijs.
    Ik blijf nog even doof (no offence). Ik kan zo gauw geen sluitend bewijs leveren van mijn doofheid. Ik zou een mlrt kunnen zijn die doofheid simuleert.

    Jij kunt wel (indirect) bewijzen dat er geluid bestaat en dat jij die kunt waarnemen en er iets bij voelt. Je zou de partituur van de prachtige Appassionata sonate van Beethoven aan mij kunnen laten zien en mij dat mooie eerste deel kunnen voorspelen. Ik kan mijn hand op de piano leggen en de trilling van de basnoten voelen. Ik kan jouw in vervoering zien spelen. Of nog beter: je kunt de Mondschein-sonate eerste deel voor me spelen, heel gevoelig, met tranen in de ogen, bij volle maan. Maar ik weet niets van polyfone muziek of van cis-Moll (4 kruizen) of van harmonieën en notenschrift. Ik kan niet horen of jij misschien per ongeluk een c speelt ipv een cis. Ik heb nog nooit muziek gehoord. Ik krijg geen tranen in de ogen en het gaat mij na een poosje vervelen, blaas je een handzoen, laat je lekker verder op de toetjes hameren en ga wat doen waar ik wel iets bij waarneem of voel: Ik zet een film met ondertiteling op, of ga een lekker kopje Illy-koffie zetten.

    Ik geloof heus wel dat jij daar achter die piano iets doet of voelt, maar ik kan mij er niets bij voorstellen of er zelf iets van/bij voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ja, als je geen oren zou hebben dan zou je het niet kunnen horen. Maar je weet nu dat er muziek bestaat en hoe het klinkt. Wist je dat niet, tja dan zou het niet bestaan voor je. Je zou er niet van weten. Tot je er misschien iets over las, en als het je dan aantrekt dan ging je je verdiepen misschien..

    Dan kun je je toch voorstellen dat er dingen kunnen bestaan die wij niet weten omdat we er te beperkt voor zijn?
    Sommige mensen schijnen bv helderziend te zijn, men zegt dat iedereen het vermogen heeft maar we gebruiken het niet, zoals we een groot deel van onze vermogens nog niet gebruiken.
    Je kunt dan zeggen dat het vaag is, dat het niet waar is dat men helder kan zien, dat het kolder is.
    Maar je kunt ook gewoon bedenken dat jij bepaalde dingen niet weet of kan(snappen) Schiet je verder niks mee op natuurlijk, en misschien wordt het leven daardoor vaag. maar het leven IS vaag. We weten niet waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan(of) Er zijn theorieen..ook daar heb je weinig aan.

    Ik zou willen dat ik zo mooi piano kon spelen trouwens, ik zou je oren aannaaien en je zou snikken! :)

    Maar goed, mensen kunnen elkaar op bepaalde punten niet begrijpen, daarom is het zo fijn als je een geestverwant ontmoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ja, -ik blijf nog even doof voor het gemak- ik kan wel begrijpen dat er iets is -geluid, muziek-en dat jij dat kunt horen en voelen en er gemotioneerd van kan raken, maar ik hoor en voel niets en ik kan mij ook geen voorstelling maken van muziek en geluid en van wat jij hoort en voelt. Ik kan wel zien dat geluid en muziek belangrijk voor je is.
    Het is voor mij geen groot gemis denk ik, ik heb geen benul van wat ik mis.
    Het is wel erg als je je gehoor verliest. Zoals Beethoven, die was stokdoof aan het eind van zijn leven, maar componeerde door op zijn muziekgeheugen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Als je nooit een gehoor hebt gehad dan mis je het niet nee. Toch heb ik zelf wel, bv in het geval ik zelf doof zou zijn(voor het gemak) en die ander-die bv een geliefd persoon is-(meer dan wanneer het een toevallige voorbijganger is)dat ik er heel nieuwsgierig naar zou worden. Maar dat zal niet altijd zo zijn.

    Leven we eigenlijk niet allemaal op een eilandje? In wezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Trouwens nog bedankt voor die Mondschein-sonate, ik bleek het wel te kennen, maar ik ben op gebied van klassieke muziek een leek. Ik zou dat willen spelen- met veel gevoel, ik benijd mensen die dat kunnen. Ik zet em er even bij op mijn weblog.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Het is wel gezellig dat je af en toe even langskomt hier op mijn eilandje.

    Ik heb nog aan je gedacht vanochtend, maar zwaar bewolkt en geen maan gezien.
    Ik neuriede het thema van het eerste deel van de Appassionata, die ik woensdagavond beluisterde. Slaat een dag over kennelijk.
    Ik denk dat Beethoven en ik een gemeenschappelijke voorouder hebben, en een identiek aminozuurpaar.

    Laatst verweet iemand mij dat ik altijd zo pathetisch doe. Lang geleden heb ik nog wel eens geprobeerd Van's Pathétique in te studeren, maar hij is technisch te moeilijk. Beethoven is ook een gevalletje van liever moeizaam lastig, dan gemakzuchtig simpel

    Ik bezoek binnenkort jouw eilandje om van je maneschijn te genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik begin er ook lol in te krijgen ;) Ik luister nu naar Pathetique, eerst move 2, nu move 3, eh inmiddels mov 1. En move 2 kende ik al wel, ik kan alleen nooit onthouden hoe het heet en van wie het is. Het is verwarrend. Die langzame kun je dan toch wel spelen neem ik aan.

    Ik was lang geleden getrouwd met iemand die goed piano speelt, zijn pa ook, dus ik heb wel wat meegekregen aan klassieks(ook) toen.

    Verwijten moet je naast je neerleggen, wat is er mis met pathetisch zijn, (als het echt is dan, als je zegt 'doen' klinkt het 'alsof')

    Een identiek aminozuurpaar? eh..ik ben doof geloof ik hahaha..en dat blijf ik lekker ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. De baas was er niet en ik heb stiekum geluisterd.

    Mooi en mooi veel manen. Klinkt zo simpel maar is toch moeilijk om te spelen. Je moet die triolen (gebroken akkoorden ta-ta-ta ta-ta-ta) met duim, wijsvinger en middelvinger spelen en de melodie met ringvinger en pink duidelijk naar voren halen, liefst een beetje slepend achter die triolen aan.

    Overigens is het niet de hele sonate. Hierna gaat Van (het blijft een man natuurlijk) helemaal uitrazen in het derde deel Presto Agitato. Ik heb de Barenboim hier neergezet, maar vond eigenlijk Emil Gilels nog beter Presto Agitato.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Nou pas maar op, straks moet je voor straf overwerken.

    Die Agitato heb ik dus tweemaal beluisterd nu en dat is me net wat teveel agitatie.

    Hmm het is niet altijd zo simpel als het lijkt dus...dat wist ik ook al.

    Nou werkze!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ja de baas is weer terug.

    Er is ook nog een tweede deel (Allegretto) waarvan Liszt heeft gezegd (wiki DE)

    „eine Blume zwischen zwei Abgründen“

    BeantwoordenVerwijderen
  31. http://www.youtube.com/watch?v=h_mUiGBmuQg&feature=PlayList&p=CC72C60D82D20AE2&index=0
    Staan ze alle 3.

    Mooi gezegd door Liszt.

    Die 2e(Allegretto) is luchtiger, vrolijk zelfs. Maar wél in minor geschreven!

    In de reclame hoor je tegenwoordig ook zo'n prachtig muziekje, reclame is van een parfum tresor? ofzo. Ik let nooit goed op Dochter en ik hadden de tranen al in de ogen(kwam een beetje ook door het filmpje, maar de muziek doet het meest :)

    BeantwoordenVerwijderen
  32. hmm het is een bewerkt stukje van Le Mepris - Georges Delerue. Filmmuziek (en pathetisch)valt me nu wat tegen nu ik het helemaal hoor.

    http://www.youtube.com/watch?v=PqXh_QhypX4
    Kun je onderwijl naar BB staren :P

    In mijn vorige reactie had een punt moeten staan vóór Dochter, leest wat raar zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik lig een beetje achter, maar haal nog wel in. Moet van de baas een boom kopen.

    Ik zet hier even een linkje neer naar een uitzending van Kunststof, die volgens mij ging over tranen in de ogen bij muziek en dat het ook weer een truukje is.
    Henkjan Honing - muziekwetenschapper
    Niet schrikken van wetenschapper, hij is natuurlijk een geesteswetenschapper.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Een truukje? Lijkt me stug. Wetenschappelijk bewezen zeker :P
    Ik heb nu ook geen tijd, zie het later, wel interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Je hebt wel 6 verschillende uitvoeringen bijeen gezet. Fijn. Die Tzvi Erez is wel bijzonder. Heel ruimtelijk en ook met grote kanaalscheiding opgenomen, net of je in de vleugel zit.
    Het derde deel is zo wel veel transparanter en harmonieuzer.

    Glenn Gould is niet wijs.

    De Tresor/Le Mepris is mij onbekend. Ik kijk niet naar de juiste TV-programma's vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. HenkJan inmiddels gehoord en weinig wijzer geworden, hij weet toch veel niet he(is vaak zo bij wetenschappers) maar toch wel interessant om te horen. Vooral dat baby's vanaf de eerste dag(of eigenlijk al in de baarmoeder)gevoel voor muziek hebben/herkennen/maatgevoel..

    Mensen zijn niet allemaal even gevoelig(voor muziek), de een is sneller geroerd als de ander. Je kunt ook zulks terugvinden in de horoscoop(ssst....Bob is toch niet in de buurt he...)maar ht heeft ook met ervaringen te maken(in dit leven? of verder terug wellicht..hou ik niet voor onmogelijk) Bij mijn dochter is het bv heel sterk, ze is heel gevoelig voor muziek, ik heb het idee dat zij door bepaalde muziek herinneringen heeft aan de hemel(wat dat ook mag zijn) Muziek kan iets goddelijks zijn toch?
    Nou ja..als ik te zweverig ben..het zij zo.:)

    Tzvi Erez vind ik ook heel mooi, ik heb de rest niet allemaal beluisterd hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Het lijkt wel een paringsdans. Ik ga maar snel weer weg. Cohore heeft alleen nog oren voor de vrouwen. Of had hij dat de hele tijd al, und ich habe es bloß nicht gemerkt?

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Discussiëren is kennis uitwisselen, ruziemaken is onwetendheid uitwisselen.

    Margreet, je bent er zelf weer over begonnen, ik had mij voorgenomen er niets over te zeggen, maar nu kan ik mij niet beheersen.

    Het gaat over mijn kleine neefje. Die is/was een prematuurtje, maandje of twee drie, keizersnede, ik heb de meeste details weer vergeten.
    Wel die foto's gezien van de trotse vader op neonatologie waarbij het kind net zo groot is als zijn hand. Neefje is nog een jaar gevoed met een pappomp, maar nu gaat het wel aardig goed met hem.
    En dan nu de oren stijf dicht doen:
    Ik denk dat neefje niet een ander karakter/sterrenbeeld/ascendant/ikweeternietsvanenhebooknietsopgezocht heeft gekregen door zijn vroege geboorte.
    De DNA-aminozuurtjes veranderen niet doordat hij toevallig wat eerder of vroeger geboren is. Ik wil eventueel nog wel mee met een invloed van de planeten, manen en sterren op het moment van de plasmogamie en de karyogamie (allemaal opgezocht: samensmelten van de haploïde geslachtscellen en -kernen) tot een nieuwe diploide cel, maar de geboortedatum/tijd, neen daar ken ik geen grote invloed aan toe.

    Ik zelf ben via een paar omwegen uiteindelijk het zelfde werk gaan doen als mijn vader. Ik denk nu: dat komt door een aminozuurpaartje van hem.
    Ik denk dat mijn haploïde geslachtscel is ontstaan bij mijn vader uit een meoise tijdens werktijd. Bij de vrouw gaat het anders, die wordt geboren met gevulde eierstokken.

    Vingers kunnen weer uit de oren. Paringsdans ten einde, bevruchting geslaagd. (van colore)
    Bob: Hoe staat het met je Liebesträume?

    Margreet: Had die HenkJan het ook over de worm? Een melodietje dat de hele dag maar in je hoofd zit? Anders was dat weer een andere aflevering.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Een hele zware bevalling, Liszt. Eigenlijk boven mijn League, maar ik ga er het beste van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Vind ik toch leuk, dat ik je zover heb weten te krijgen dat je je niet meer kunt beheersen ;P

    Het moment van geboorte is in mijn ogen dus wel een soortement van stempel die in je gedrukt wordt(om het simpel te zeggen-ik ken ook de geheimen van het leven niet uiteraard)dus je neefje heeft de eigenschappen die ie moest hebben. Het hoe en waarom van moeilijkheden in wat voor vorm is iets geheims, je kunt geen exacte dingen halen uit zo'n horoscoop, maar ik vermoed dat zijn moeilijke begin wel zichtbaar is voor een astroloog.
    Hoe het zit met de tegenwoordig opgewekte bevallingen weet ik niet(ingeleide bedoel ik) het lijkt me geen goede zaak, want nogal onnatuurlijk-slechts voor het gemak van de arts/het ziekenhuis.
    Natuurlijk zijn er ook meer invloeden zoals erfelijkheid, en ook voorbeelden die je volgt. Aan De DNA verandert niks door een andere geboortetijd nee, dat lijkt me logisch he. Die moeilijke termen van jou ga ik dus niet opzoeken, kan me niet boeien.
    En als jij gelukkig bent met je baan dan is er niks mis toch? Je kunt overigens ook wel in de horoscoop de aanleg voor soort werk vinden. Ik weet niet meer hoe het zat bij mij, maar ik kon me er in vinden, het klopte voor mij. Geloof dat zelfstandige iets voor mij was, iig niet onder een baas..nou, daar kun jij je zelfs wel iets bij voorstellen toch? Ik werk graag alleen. Ik weet niet meer wat er nog meer bij stond hoor, is al zo lang geleden. het is ook niet dat ik er erg veel mee deed verder, ik vond het leuk vooral.

    henk had het ook over die worm ja, maar hoe dat kwam wist ie toch niet duidelijk te maken(of ik ben er te dom voor, dat kan ook)

    BeantwoordenVerwijderen
  41. ach...en hier reageerde je niet meer op ppp

    BeantwoordenVerwijderen