donderdag 20 februari 2014

CoRCoRz Zondeval


door Cornelis Cornelisz. van Haarlem
Die CorCor van Haarlem was wel lekker goed in bloot, zoals in - ook in het Rijksmuseum A'dam te bewonderen - Badsebil in Bath ehh.. Bathsebad in Bil... of zo iets pp Volgens het RM A'dam heet dit schilderij Het toilet van Badsenbil pp of zoiets 1594. Toilet ??? in 1594 ??? We zoeken even in wat Bijbelvertalingen 2 Samuel 11 2 - 5:
Op een keer stond hij (David) aan het eind van de middag op van zijn rustbed en liep wat heen en weer over het dak van het paleis. Beneden zag hij een vrouw die aan het baden was. Ze was heel mooi om te zien. Hij liet uitzoeken wie ze was, en men zei hem: ‘Dat is Batseba, de dochter van Eliam, de vrouw van de Hethiet Uria. David liet haar bij zich komen en sliep met haar. (De voorgeschreven periode van onthouding na haar onreinheid was juist verstreken.) Daarna ging ze terug naar huis. Enige tijd later merkte ze dat ze zwanger was. Ze liet dat aan David berichten.
De nieuwe bijbelvertaling: baden dus.
Herziene Statenvertaling: een vrouw die zich aan het wassen was; deze vrouw nu was heel knap om te zien.
Statenvertaling 1637: eene vrouwe haer wasschende: dese vrouwe nu was seer schoon van aensien.
NGB 1951: een vrouw, bezig zich te baden; en die vrouw was zeer schoon van uiterlijk.
Volgens mij zitten ze zoals gewoonlijk maar wat te rotzooien A'dam, een rijksmuseum onwaardig.
Schandalige RMA tag: Onzedige Vrouwen. Koninklijk seksueel misbruikt lijkt me nauwkeuriger getagd.

Aert van Neer: Riviergezicht bij Maanlicht .
..de volmaakte illusie van een maannacht? Ja elk schilderij is een illusie van een visueel tafereel toch? We lopen maar gewoon verder. Weinig interessante Rembrandts in het RMA eigenlijk, behalve natuurlijk die Nachtwacht en het Joodse Bruidje dat er 10/10 ook nog eens niet hing. Voor een mooie, interessante Rembrandt-collectie van maar liefst 11 stuks reize men naar Het Mauritshuis te 's-Gravenhage. Je krijgt er dan ook nog eens de Pearl Earring en het Gezicht op Delft van Vermeer bij, plus de Stier van Potter.

A'dam heeft ook nog wel wat mooie huizen (stadpaleizen?, nee niet overdrijven) zoals Geelvinck Hindelopen met een schitterende Rococostijl salon inclusief Rococoschouw.
Op een stuk van de(forte)pianocollectie werd een stuk van Mozart gespeeld KV457, ik dacht dat het Van Beethoven was. Sokolov!
Even doorsteken van de Keizersgracht naar de Herengracht en daar is Willet-Holthuysen te bezichtigen. Geen Rokoko maar wel kattenschilderijen van kattenmoeder Louisa zoals een mooie Louis-Eugène Lambert.
Gemist in het Rijksmuseum Amsterdam: Period Rococo Beuning kamer 1.6

3 opmerkingen:

  1. Joodse Bruidje is naar London voor een speciale tentoonstellig.
    Van 12 Feb - 17 Mei in het RMA.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Had ik deze helemaal gemist? Of heb je die vanavond geplaatst? pp Zo te zien op mijn blog niet nee. Pff Morgen click ik ff verder schat.. DIE KATTEN van... zijn erg leuk!! ppp

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjonge ja zeg, onzedige vrouwen??? pfff... heb je er melding van gemaakt. Het wordt hoog tijd dat er es vrouwen op posities komen die de waarheid vermelden.
    Verkrachting was het, die vrouw had geen enkele keus toch??!
    Kritisch log van jou hoor..mooi zo!
    Ik heb weleens mooiere maannachten gezien dacht ik..het is een beetje te halloweenachtig naar mijn smaak.

    BeantwoordenVerwijderen