©Margreet |
De documentaire begint in Sint-Petersburg in augustus en eindigt daar een jaar later na een om-slagje Marokko. Op zoek naar de optimale leef- en voortplantingsomstandigheden vliegt de Atalanta met de seizoenen mee om grote droogte, hitte en vrieskoude te ontlopen en om steeds de juiste verse waardplantblaadjes tegen het lijf te lopen. Brandnetels om op voort te planten en rottende vruchten (zoals margreets pruimen begin september) om op bij te tanken. Het Atalanta-vrouwtje zet haar eitjes af na paring met een territorium-mannetje; de rupsekienders eten braaf daar de buikjes vol, verpoppen en vliegen dan in de juiste seizoensrichting verder naar Petersburg of Casablanca. Een Atalanta leeft, geschat want veel is er natuurlijk niet bekend, 3 - 4 maanden.
Hij fladdert zelfs ieder jaar heen en weer over het kanaal naar Groot-Brittannië. Daar doet hij dan een aantal uren over bij 14 km/h. (Heeft iemand nauwkeurig de vliegtijd opgemeten?) Josephine ving ze op in Normandië op Pointe du Hoc tussen Omaha en Utah Beach. Dat is niet de kortste oversteek.
©Margreet |
Volgens een UK-website produceert de Red Admiral eenmaal per jaar een nieuwe generatie. Die komt half- augustus tot begin oktober uit de pop. Dan zijn mijn Atalantas dus waarschijnlijk de laatste verse lichting geweest en geen migrerende Atalantas uit Finland. Ik heb ze afgelopen vrijdag ook niet rond het Koninginnekruid van de Heul zien fladderen.
Er is een website waar (maandelijkse!) vlindertellingen worden bijgehouden: Vlindermee! 2010 was een erg goed Atalantajaar, vooral in augustus en september. En dus ook nog begin oktober. Vanaf nu allemaal..pp Atalanta's tellen.
Het zijn evolutionaire kleine wondertjes, die vlinders. Vele malen kleiner dan de mens, met een brein dat je met gemak in een gevulde kies stopt, maar wel vele malen functioneler en uitgebreider uitgerust dan het mensenbrein: GPS incl. kaarten West- en Oost-Europa, zeer gevoelig reuksysteem, verpopper, voortplanter, opblaasbare vervliegvleugels, kleefpoten. Wat kunnen ze eigenlijk niet: gitaar spelen, autorijden, internetten. En missen ze dat? Nee natuurlijk niet, ze vervelen zich nooit al fladderend en windsurfend door heel Europa.
In Sephientjes film zitten mooie opnamen van een uit de pop kruipende Atalanta. De vleugels zijn kreukelig gevouwen en moeten worden opgepompt met een rode kleurstof. Dan even drogen en vliegen maar.
Naar de ivy, van de Holly and the Ivy; hulst en (struik)klimop zijn beide openluchtmuseum kruidentuin legendeplanten in het tweedehandsboekje dat ik onlangs van een goede zilvergrijze wonderfee kreeg toegetoverd op een lommerrijke Uddelse Kampweg midden op de HogeVeluwe.
- The holly and the ivy, now both are full well grown,
- Of all the trees that are in the wood, the holly bears the crown.
De ivy komt er een beetje bekaaid af, terwijl deze altijdgroenling symbool staat met zijn hechtwortels voor gehechtheid, trouw, vriendschap en vasthoudendheid; met zijn altijdgroene blad voor het eeuwige leven; en met zijn drielobbige blad voor de heilige drie-eenheid. Hulst staat ook voor eeuwig leven, geluk en gezondheid. Christenen zagen bovendien in de scherpgepunte bladeren een doornenkroon, in de rode bessen Jezus bloed en in het harde hulsthout het kruis. YT-tje met bekende melodie.
Die mooie natuurlijke speciaal gecomponeerde filmmuziek bij GobGo is natuurlijk van Johan S. Riphagen, die bovennatuurlijk wordt uitgevoerd door de beste natuurtalentmuzikanten van het Rockoco quintet(pdf).
In 2006(pdf) heeft de Botanische Tuinen in de tropische kas een Antilliaanse fluitkikker (Eleutherodactylus johnstonei) uitgezet. Dit kikkertje, dat van oorsprong op de Antillen leeft en nu ook op het Zuid-Amerikaanse vasteland voorkomt, heeft zich zo uitgebreid dat ze nu door het hele kassencomplex rondspringen. Fluiten doen ze bij verandering van luchtvochtigheid, als het gaat waaien en in de schemering. Dit kikkertje wordt lokaal Coqui Antillano genoemd. Volgend jaar kleine zaklamp meenemen want zo'n klein kikkertje is tijdens de post-lezing-schemer moeilijk te vinden, ondanks zijn voortdurende positie-verraad met gefluit in fluitconcert. De Coquis verzorgen ook de achtergrond bij Harvest Moon.
hahaha, leuk logje hoor, volgt er ook binnenkort een heullog met leuke foto's?
BeantwoordenVerwijderenHeb een paar filmpjes bekeken, mooi! Onze Minnie figureerde ook nog pp
Ik wil die hele film ook nog weles zien.
Als het beestje een paar maanden leeft lijkt het lastig om 'elk jaar' het kanaal over te fladderen?
haha tweedehandsboekje?? wat een krenterige fee pp
Hoe vind je het weer allemaal bij elkaar, wel een talentje hoor, doet de Atalanta je niet na.
Oei,de konijnen reageren op het Coqui-fluitconcert.
Tjonge
~When we were strangers
I watched you from afar~
Er fladdert elke keer een jonge verse nazaat heen of weer over het kanaal, denkt men, maar heel veel is er eigenlijk niet bekend.
BeantwoordenVerwijderenIk heb al eens wat rond gekeken, alleen maar koolwitjes onderweg nu.
Ja het boekje was duidelijk van voor tot achter al gelezen.
"You have to kiss a lot of frogs before you find your handsome prince."
Vandaag, fijne warme nazomerdag, een Atalanta gespot en twee Bonte Zandoogjes (denk ik) op Koninginnenkruid.
VerwijderenIk moet je dus vaker kussen...
VerwijderenSint Petersburg! Logje!
tjonge jonge, met ezelsoren en al zeker en onderstrepingen pp
BeantwoordenVerwijderenja die zag ik ook hier in de tuin, Bonte Zandoogjes
Ik zie niet heel veel vlinders dit jaar.
Nou nee, het was van iemand van WBOOKS.COM die erg zuinig is op haar boeken.
BeantwoordenVerwijderenIn mijn tuin heb ik ook nog geen vlinders gezien deze week. Wel net een mooie maan. Ik hoorde dat Armstrong cs rechtsboven in een donker deel (Mare Tranquillitatis) zijn geland in 1969.
WSBOOKS.COM is de uitgever, las ik zaterdag in de krant, niet de tweedehandsboekensite.
VerwijderenDit weekend 1-2/9 3 Atalanta's gezien, twee vlogen snel zuidwaarts langs, één over het parkeerdak van de supermarkt en één langs mijn huis. Ze vliegen zo snel dat ik eigenlijk niet goed kon zien of het Atalanta's waren. Snelheid van 15 km/h klopt wel. Één ging zweefvliegen door zijn vleugels horizontaal in elkaars verlengde te strekken.
De derde zat op mn juist uitkomende struikklimop. Ik keek erna vanaf mn terras op enig afstand. Toen A was uitgesnoept vloog hij noordwaarts recht op mij af, dreigde op mijn arm te gaan zitten, bedacht zich en vloog toen weer terug, weg in zuidwaartse richting.
Ik had er hier een aantal plots in de pruimenboom(verrot fruit vinden ze lekker?)vanmiddag. Ik heb een paar foto's, ik ben zelf ook een snelle meid immers pp
VerwijderenTwee alinea, regel 6..pp
VerwijderenJa, je ziet er blitzsnel uit met die zonnebril..pp
ach natuurlijk, dankjewel schat
VerwijderenIk heb je mooie foto's bijgeplaatst, ik dank je wel schat..
Verwijderenoh ja, leuk, ze staan hier erg mooi op je blog hoor, en zelfs een pruim is te zien :)
BeantwoordenVerwijderen