donderdag 31 december 2009

Top2000 2009



147 Du Peter Maffay





1529 Björk - It's Oh, So Quiet.

It's, Oh, So Quiet Official Video with Lyrics on Screen




1065 Jeff Wayne & Justin Hayward : The eve of the war




1245 Alessandro Safina - Luna




3031? Glenn Miller Orchestra - Moonlight Serenade




Haggard - Hijo de la luna (Mecano cover) Spanish & English lyrics &

997 Org. Mecano-Hijo de la luna



907 Valensia (castraat?) - Gaia




Blue Moon
by Chris Isaak (castraat?) & The Scotty Moore Band

4040 Ella Fitzgerald

of The Marcels (1961)


470 Shocking Blue - VENUS



476 Louis Armstrong - What a wonderful world



Van Morrison - Moon Dance




Echo and the Bunnymen - Killing Moon


Version from a Post Punk - CD

Nouvelle Vague - Killing Moon - Piotr Kamler Coeur de Secours

woensdag 2 december 2009

Darwins Liefje



Liever moeizaam lastig, dan gemakzuchtig simpel

Ik kijk niet veel TV, en als ik kijk meestal films of toneel en ook historische series of docu's zoals De Oorlog of een natural history serie zoals: Beagle, in het kielzog van Darwin.
Deel 10 22-11-2009 Seksuele selectie, aantrekkingskracht, partnerkeuze bij mannen en vrouwen vond ik een zeer interessante aflevering.
Aan boord: Dirk Draulans, niet alleen presentator van de serie maar ook de schrijver van 'Het succes van slechte seks.' Samen met sociaal evolutionair psycholoog Bram Buunk onderzoekt hij de verschillen tussen Darwins tijd en de huidige  tijd.

'Het zal jullie allemaal verheugen, de hele aflevering draait om seks; of op zijn minst om het Darwiniaanse principe van seksuele selectie, hoe worden mannen en vrouwen tot elkaar aan getrokken'
'Voor de naïevelingen onder ons: het zijn de vrouwen die kiezen.'
Redmond O'Hanlon speelt de ervaren senior:
"Het gangbare verhaal over Engelse heren in de 19de eeuw is: je masturbeerde uiteraard nooit. Je had eens per week een natte droom als twintiger zoals Darwin. En eens per maand als je ouder was.'
{voice over} : "Als er één man is, die de relatie tussen Darwin, voortplanting en seks kan uitleggen, dan is het wel onze eigen evolutionaire scheepsbioloog: Dirk Droulands" "Beroemd in Belgie en een graag geziene gast in talkshows als de redactie het weer eens tijd vindt worden om de feministen de gordijnen in te jagen."
"Volgens Darwin wordt de man in alles wat ie doet onbewust voortgedreven door maar een ding: de drang om zich voort te planten"
Na een stukje Feromonen (ze kiezen de blondjes, zou dat het geheim van blond zijn?) slaat Dirk weer toe:
" Wij macho mannen dachten dat wij beslissen en dat de vrouwen wel meegaan in het verhaal, en Darwin zag in dieren dat het eigenlijk andersom was. Dat dus mannen overal stonden te pronken zoals die duiven hier in het park, ... maar als veel mannen van vandaag eerlijk zouden zijn met zich zelf, dan zien zij dat dat bij ons net hetzelfde is: wij zijn verplicht van te proberen zo ons interessant mogelijk te maken en wij gaan in een café aan den toog veel lawaai staan te maken met de vrinden en luid roepend pool-spellekes te zitten te spelen terwijl de vrouwen meestal zeer rustig aan een tafeltje tegen de muur zitten; die zijn aan het kijken en aan het evalueren en het zijn finaal zij die gaan beslissen: dat wordt de mijne."
De man als pauw met zijn veren uit, wachtend om te worden gekozen.
In Motevideo hoort Darwins dat zijn grote liefde Fanny trouwt met ander ..en zo werd Darwin door zijn Fanny gedumpt, of in zijn eigen woorden: Seksueel niet geselecteerd.
Bram Buunk is evolutionair psycholoog en verbonden aan de universiteit van Montevideo.
{voice over} "Bram is geen gewone  psycholoog, maar iemand die voor zijn onderzoek meer belang hecht aan Charles Darwin dan aan Sigmund Freud" "Als je met zijn ogen kijkt is ons hele gedrag terug te voeren op voortplantingsdrift".
BRAM: "Wij kijken bij de seksuele selectie, dus het vinden van partners, bij het behouden van partners, altijd competitie een rol speelt met je sexe-genoten. Iedereen wil zich zo goed mogelijk profileren op de partnermarkt, waarbij iedereen probeert een soort niche te vinden, waar hij of zij zich kan profileren tegenover het andere geslacht. Daar zijn de sociale vaardigheden heel belangrijk voor bijvoorbeeld mannen die door hun verbale kwaliteiten van andere mannen de concurrentie weten te winnen en op die manier vrouwen weten te imponeren. En daarnaast heb je ook de artistieke vaardigheden. Wij weten uit allerlei onderzoek dat mensen toch al 40 - 50 duizend jaar geleden al begonnen is met het maken van kunst. Nou, waar is kunst voor nodig, dat heb je niet nodig om te overleven. Maar het wordt gebruikt, waarschijnlijk, om de andere sexe te imponeren.
{voice over} "Het is er het voor de man de laatste 50.000 jaar dus niet echt makkelijker op geworden volgens Darwin en Buunk. Daar waar de oermens met een forse klap van zijn vuistbijl de concurrent nog voorgeod het zwijgen op kon leggen, heeft de moderne man veel meer kwaliteiten nodig om zich uitverkorene te maken: vlotte babbels, mooi zingen, kunst maken, kortom Imponeren. Een hele hoop werk.
Na de jaloezietest (Dirk mag wel wat jaloerser zijn) mag Dirk zelf weer:
"Bij vrouwen zijn de fysieke aspecten iets minder belangrijk dan bij mannen. Wij mannen gaan de vrouwen veel meer op hun fysiek beoordelen omdat, de feministen zullen weer gaan steigeren, omdat een aantrekkelijk vrouwenlichaam een symbool is voor een potentieel goed vruchtbare vrouw en omdat alles nog steeds gefocused is op de voortplanting en vooral jeugdige lichamen, en omdat onze vrouwen maximaal vruchtbaar zijn op hun 24-ste en het vanaf dan bergaf gaan, als we ons willen voortplanten. Bij de chimpanse is er geen afname van de vruchtbaarheid van de vrouwelijke bij het ouder worden en het schoonheidsideaal van de mannelijke chimpansee is gespitst op oudere vrouwen omdat dat dat ervarene moeders zijn".
{voice over} Het is dus gewoon overmacht. De man kan het niet helpen, hij is zo geprogrammeerd. Het wordt pas lastig als die vrouwen niet op jouw vallen: omdat je te lelijk bent, te stuntelig, te klein, of gewoon te verlegen.
 Ik sla het stukje versiertraining over.
BRAM: "Waar moeten wij het als man van hebben om ons te onderscheiden van andere mannen en indruk te maken op vrouwen dat is ons brein en onze artistieke gaven de intellectuele gaven en onze creativiteit. Nu is er de laatste jaren erg mooi onderzoek gedaan in de psychologie en wat blijkt: er is geen betere manier om de creativiteit bij mannen te stimuleren dan ze na te laten denken over een vrouw die zij aantrekkelijk vinden en die foto op het scherm te laten zien. Daardoor stijgen mannen tot hoge niveaus van creativiteit. Doe je hetzelfde experiment bij vrouwen, met een man op het scherm, dan gebeurt er eigenlijk heel erg weinig.
{voice over}  Buunk deinst er als evolutionair psycholoog niet voor terug Darwins theorie tot in zijn uiterste consequentie door te voeren in zijn opvattingen over wat de man drijft:
BRAM "Wij hadden niet de cultuur gehad met zijn wetenschap op hoog niveau met zijn technologie, met zijn prachtige kunstwerken, met de prachtige literatuur die we kennen, dat alles hadden we niet gehad, wanneer de seksuele selectie er niet was geweest en de mannen er niet gedreven waren daardoor om vrouwen te imponeren en zich van andere mannen te onderscheiden. "
BRAM:"De Nobelprijswinnaars dat zijn vaak de mannen. Ik heb ook gekeken naar de Ako en Libris literatuurprijs dat zie je ook de laatste jaren ondanks allerlei vrouwen in de jurys dat toch 80 - 90 % van de winnaars zijn mannen." Maar is dat nu niet aan het veranderen.
BRAM: We zullen het zien over een paar eeuwen, als over 200 jaar deze reis opnieuw gemaakt wordt, wie weet is dan wel het een en ander veranderd. Wat er in ieder geval veranderd is dat vrouwen op alle mogelijke fronten in de maatschappij doorgedrongen zijn en dat vrouwen in allerlei beroepen minstens net zo goed zoniet beter doen dan mannen, maar wat we nog niet zien dat in dei hele, hele absolute top, de vrouwen meer doordringen. Het kan veranderen, ik weet het niet, ik denk het niet want een vrouw hoeft niet aan de absolute top te zitten om indruk te maken op mannen. Een vrouw kan er mee weg komen om alleen mooi te zijn, en daar komt een man niet zo heel ver mee."
{voice over}  Darwin heeft heel wat overhoop gehaald met zijn theorie van de seksuele selectie, vooral voor vrouwen toch, die moeten met hun parelende schoonheid de man zo zien te verhitten, dat hij de wereld overlaadt met de mooiste kunst, de prachtigste bouwwerken, en de beste wetenschappelijke theorieën. Om maar te imponeren.  
Soms vragen mensen wel eens of ik in God geloof of in reïncarnatie of in astrologie en dan weet ik dat eigenlijk niet. Eigenlijk voel ik daar allemaal niets bij. Wat ik wel voel is mijn chemische geheugen: mijn DNA. Ik voel die 4000(*) voorouderparen van de afgelopen 50000 jaar met het 4000 keer wedergeboren DNA en ik voel soms die voorouderparen mij aanmoedigen en mij op het verkeerde been zetten en soms ook naar het goede pad leiden en ik voel soms alle aminozuurparen door ieder voorouderpaar achtergelaten.
En ik voel soms ook de 50.000 jaar van zwoegen en sappelen, maar voel ook minstens 2400 gelukkige paren, maar er is ook het verdriet van duizenden te vroeg gestorven kinderen en ouders, maar ook de vreugde van goed terecht gekomen kinderen.

Wat ik ook voel als man is die dwang tot imponeren, om de wereld te overladen met de mooiste kunst, de prachtigste bouwwerken, en de beste wetenschappelijke theorieën en om alles netjes uit te zoeken. En natuurlijk om alles Liever moeizaam lastig, dan gemakzuchtig simpel te doen

En religie,ach dat is een hype van de afgelopen paar duizend jaar die alweer bijna over is.

Nu ik dit ankerpunt heb kunnen slaan en na doelloos zweven onder water eindelijk aan de oppervlakte ben beland en het licht zie, kan ik eindelijk verder met het verklaren van het universum. Ik wil leren zwemmen en leren lopen en uiteindelijk leren vliegen om mijn Apotheosis te kunnen volbrengen.

Met bovenstaande theorie kan ik nu ook alle problemen aan, nu ja, er moet nog wel zo hier en daar iets wat nader worden uitgezocht, maar de basis is er voor directe toepassing:

De Meezen bijvoorbeeld. Die staan dus in het café aan den toog veel lawaai met de mannen te maken en winnen luid roepend alle pool-spellekes want ze zijn natuurlijk veel slimmer. Ze gloriëren en imponeren Wie? De vrouwen aan tafels? Nee!. De mannen aan de toog? Nee!. Dus alleen zichzelf!. En heeft dat enig nut in het licht van de geschiedenis van de voortplanting van de mens: gaan zij een waardevol DNA-paartje toevoegen aan de DNA-pool van de mensheid, zodat misschien over 30000 jaar één van hun nakomelingen de aarde of zelfs de hemel zal kunnen redden. Nee!
Daarvoor zorgt een nakomeling van Assyma of Marjan of Margreet of Thamara of misschien zelfs wel één van OZ!

(*) 50000 jaar elke 25 jaar 4 geboorten. (moet ik nog eens narekenen)