Dit is dus de langverwachte eerste aflevering van de Coco-Universe-serie over gravitatievelden, ruimtetijdkromming, zwarte gaten, relativiteitstheorie, neutronensterren, kernfusie. Ik heb mij de afgelopen tijd goed voorbereid met lezingen over Tijd, Literaire Gidsen over Zwarte Gaten, en een toegankelijke BBC-serie van Prof. 'Rockstar' Brian Cox. Die krijgt nog een apart logje. Eigenlijk is dit een soort van plannings-log in een poging de materie nog enigszins begrijpelijk te houden. Eigenlijk begrijp ik het zelf ook niet, de wiskunde is te ingewikkeld en het concept is moeilijk voor te stellen.
Tot aan de klassieke mechanica van Newton was zwaartekracht nog wel gemakkijk te begrijpen.
De gravitatiewet van Newton luidt (handig dat kopiëren vanuit Wikipedia)
- F de zwaartekracht tussen twee voorwerpen (in newton)
- m1 de massa van het eerste voorwerp (in kg)
- m2 de massa van het tweede voorwerp (in kg)
- r de afstand tussen de zwaartepunten van die voorwerpen (in m)
- G de gravitatieconstante = 6,67428 ± 0,00067 × 10-11 Nm2 kg-2.
- = ± 9,81 ms-2
Maar deze formule bleek niet in staat alle waarnemingen in ons zonnestelsel of het heelal te beschrijven. Einstein dacht er een poosje over na en kwam met het 4-dimensionale ruimtetijd-concept oftewel de algemene relativiteitstheorie.
Deze theorie markeert een belangrijke grens. Daarvoor was natuurkunde nog wel enigszins te begrijpen voor een leek, na Einstein niet meer. Dat is jammer. Deze logies gaan het ook niet veranderen, u gaat het niet opeens begrijpen als u ze heeft gelezen. Ik begrijp het namelijk ook nog steeds niet, maar heb wel een beetje het idee gekregen hoe men het toepast. Het is ook wel fascinerend als je na een duidelijke uitleg op de BBC of bij Studium Generale nog steeds niet begrijpt hoe het in elkaar steekt, terwijl er mensen zijn die het wel begrijpen; terwijl er zelfs mensen zijn geweest die doorhadden wat er schortte en dat keurig en elegant vastlegde in een relativiteitstheorietje.
Ik schijf hier gewoon op wat ik er van begrepen heb, dat kan wel helemaal fout zijn, maar bedenk dat het niet veel kwaad kan als u op een feestje de relativiteitstheorie verkeerd, op zn coco's uitlegt. Wie zal u tegenspreken; en als iemand u tegenspreekt dan is het vast een theoretisch natuurkundige en dan had u beter over de evolotutietheorie van koetjes en kalfjes kunnen beginnen.